Egyes gyógyszerek hatását jelentősen befolyásolhatja az, hogy mivel vesszük be őket, ezért érdemes tisztában lenni azzal, mely készítmények léphetnek kedvezőtlen kölcsönhatásba hétköznapi italokkal, gyümölcslevekkel, kávéval, stb.

A grapefruit lé kb. 50 gyógyszer hatását csökkenti, közülük érdemes kiemelni a statinokat, melyeket sokan szednek koleszterinszintjük csökkentésére. Ráadásul ez a hatás 24 óra elteltével múlik csak el, tehát a reggel megivott grapefruit lé még hatással van a napközben bevett gyógyszerre.

A gránátalmában található egyik enzim bontja egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatóanyagát, ezzel gátolja azok hatását.

A tej, szójatej és más, tej tartalmú ételekben és italokban található kalcium csökkentik bizonyos pajzsmirigy gyógyszerek hatását, ezért minimum 4 órát kell várni a fenti táplálékok fogyasztásával a gyógyszer bevételét követően. pills.jpg

A magas koffein tartalmú italok (kávé, zöld tea, fekete tea, energia italok) kifejezetten kerülendők azok számára, akik efedrint, aszthma gyógyszereket vagy amfetamint szednek.

A sportitalokban található kálium veszélyes lehet bizonyos szívgyógyszerekkel együtt fogyasztva.

Egyes antidepresszánsok és az alkohol kombinációja magas vérnyomást, fejfájást, szapora szívverést és akár stroke-ot is okozhat. Az ilyen készítmények mellett az energiaitalok fogyasztása sem javasolt.

A K-vitamin csökkentheti egyes véralvadásgátlók hatását, mint pl. warfarin, coumarin.

A listának se vége, se hossza. Hogy gyógyszer kölcsönhatásba lép gyógyszerrel, azt már rég megszoktuk, de hogy egy grapefruit, egy pohár tej veszélyes legyen bizonyos esetekben, az több mint elgondolkodtató. A grapefruit, a tej és tejtejtermékek nyilván maradnak, ezeknek a gyógyszereknek pedig el kell tűnniük a gyógyszer palettáról, minél előbb.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!