A fekete halál, az emberi történelem egyik legpusztítóbb járványa (mely 75-200 millió emberéletet követelt) a 14. században Európában valóságos társadalmi, szociális, ökológiai katasztrófát okozott. Összeomlott a közrend, a közbiztonság, elnéptelenedtek a falvak, a városok. A földek műveletlenek maradtak, a közösségi élet szinte megszűnt, a kereskedelem elsorvadt, a fundamentális értékek elenyésztek. 

Ez a helyezet kedvezett a szélsőséges hedonizmus, vagy a vakbuzgó, korlátolt vallásosság elterjedésének,  a kereszténység alapjaiban rendült meg: pápák és ellenpápák, hibbant uralkodók, önjelölt messiások kora váltotta fel a korábban virágzó életet. Egy napon visszatérhet a pestist okozó baktérium az antibiotikum-rezisztens formáinak megjelenésével.

Régészek a napokban bukkantak egy Londoni sírra, amely több mint 12 pestisben elhunyt ember csontvázát rejtette. Úgy tartják, hogy az áldozatok a 14. században éltek. A szakértők az ásatások folytatásával további sírok feltárására számítanak. 

A pestis egy visszatérő fertőző betegség, amely ha a tüdőt támadja meg rendkívül ragályos és szinte mindig halálos, a betegek nagy mennyiségű vért köhögnek fel, ami a cseppfertőzés révén széleskörű járvány kitöréséhez vezethet. Enyhébb formája a bubó pestis, amikor a kórokozó elsősorban a nyirokcsomókat fertőzi meg. Ezek megduzzadnak (bubó), gyakran kifekélyesednek, de a betegségnek ebből a válfajából a szerencsésebbek kigyógyulhattak.  

Az újra és újra felbukkanó fertőző betegségek súlyos közegészségügyi problémává váltak. A 14. században a fekete halál közel 75 millió ember halálát okozta – ezzel szerte a világon csökkent a népesség szintje. Egy friss tanulmány szerint a Marseille-i Fekete vész 100.000 emberéletet követelt mindössze három év leforgása alatt.

Számos tényező azt mutatja, hogy az emberiséget jelenleg is veszélyezteti a pestis. Ennek oka a kontinenseket is átölelő, gyors közlekedés, kereskedelem és a fejlődő országok gyorsan terjedő antibiotikum rezisztens kórokozói. 

De a legfontosabb az, hogy mindmáig tisztázatlan, miért is vonult vissza ez a rémisztő betegség. Sokan a higiénés körülmények megváltozására hivatkoznak, de ez meglehetősen ingatag alapokon álló érvelés, mivel Földünkön sok millió ember él számunkra elképzelhetetlen higiénés körülmények között. Mivel a valódi okot nem tudjuk, azt sem tudjuk, hogy mikor és hogyan lobbanhat fel újra ez a betegség világszerte.

Tavaly az USA-ban jóváhagyták a Levaquin pestis megelőzésére történő használatát. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!