A vörös húsok rendszeres fogyasztását kutatók az elmúlt években már számos betegség kialakulásával kapcsolatba hozták, többek között a cukorbetegséggel, szívbetegséggel és bizonyos rákbetegségekkel. A magas feldolgozottságú vörös húsok, mint pl. a felvágott, a hot dog, stb. több krónikus betegség kialakulásában szerepet játszanak.

Egy pár napja publikált tanulmány szerint a vörös húsok fogyasztása növeli a korai halálozás rizikóját.

(Forrás: Archives of Internal Medicine, 2012.03.12)

A Harvard School of Public Health kutatói által vezetett tanulmányban összesen 121 000 amerikai nő és férfi vett részt. Náluk sem szívbetegséget, sem rákos elváltozást nem diagnosztizáltak.
28 év alatt a 121 000 résztvevő közül 13 900 fő meghalt, 9 460-an rák, 6 000-en pedig szívbetegség miatt.

Az adatok összegzése után a kutatók azt találták, hogy minden egyes adag (naponta) elfogyasztott vörös hús 12%-kal növeli a korai halálozás esélyét. Ez a negatív hatás egyébként a magas feldolgozottságú vörös húsok esetén jobban mutatkozik. redmeat.jpg

Ha a tanulmányban résztvevő 121 000 ember a napi vörös hús fogyasztását 42 g alá szorította volna, akkor kb. 9 860 fővel csökkent volna a korai halálesetek száma.

Vannak, akik azzal érvelnek a vörös hús mellett, hogy rendszeres fogyasztásukkal könnyedén pótolhatjuk a szervezetünk számára szükséges fehérjét, azonban tudnunk kell, hogy pl. a csirkemell fehérje tartalma magasabb, mint a marhahúsé és a hal sem sokkal marad el mögötte.

Akik pedig az esetlegesen kialakuló vashiány miatt aggódnak, vegyék figyelembe azt is, hogy a szervezetben felgyülemlő felesleges vas olyan betegségekkel van szoros kapcsolatban, mint egyes szívbetegségek és rákos elfajulások.

Ha az elfogyasztott vörös húst csirkére vagy pulykára cseréljük, akár 14%-kal csökkenthetjük a korai halálozás rizikóját, vegetáriánusok pedig még ennél is sokkal jobb eredményt érhetnek el.

Érdemes tehát betartani a következőket:

-    a fehérjét szárnyas, illetve halfogyasztással biztosítsuk, s emellett együnk sok zöldséget, mogyorót
-    válasszuk a teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket és fogyasszunk sok gyümölcsöt
-    kerüljük a cukrok minden formáját
-    rendszeresen együnk omega zsírokat, kerüljük a hidrogénezett, telített vagy transz zsírokat (pl. margarin)
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!