Sok hallgató ment már lépre, amikor ezt a kérdést nekik szegezték. Gondolnak különböző vitaminokra, ásványi anyagokra, pedig a helyes válasz nem ez. A leggyakoribb hiánybetegség a mozgáshiány betegség.

A civilizációs ártalmak 75%-a a mozgáshiányra vezethető vissza. A ma embere jobbára egész nap csak ül vagy kis távolságokon belül ide-oda totyog,  illetve otthonában leginkább fekszik. A napi mozgásunk leginkább abban merül ki, amikor kénytelen, kelletlen az egyik ülőhelytől a másik ülőhelyig vagy fekvőhelyig elvonszoljuk magunkat.

Pedig az ember biológiai programja nem erről szól. A tigris éhen hal száz mázsa kukorica és burgonya mellett, ha nem kap húst, a zebra szintén elpusztul, akármennyi hús van körülötte, mert ő csak a növényeken képes megélni. Az ember azonban olyan, mint Münchausen báró nyolclábú csodanyula. Ha meglövik, csak a hátára fordul és az onnan kinövő másik négy lábával fut tovább. 

Mivel minden evők vagyunk, ez azt jelenti, hogy a környezetünk nyújtotta táplálékokat nagyon hatékonyan tudjuk hasznosítani. Ez pedig az evolúció során csak azoknak a fajoknak adatott meg, akiknek a lételemük a mozgás, akiknek ahhoz, hogy életben maradjanak nagyon sokat kellett mozogniuk. Az ember pont ilyen volt. 

Az 1800-as években az USA-ban versenyt hirdettek a legjobb ló és a legjobban futó ember közt. A táv a keleti parttól a nyugati partig tartott. A versenyben az emberek többsége a lóra fogadott. Az első héten a ló már több mint száz mérfölddel vezetett. A harmadik héten a ló előnye elfogyott. Az ötödik héten az ember már jóval a ló előtt járt, amikor a versenyt abbahagyták, mert attól féltek, hogy a ló a túlerőltetéstől elpusztul. 

Aki nem mozog eleget, az nem is lehet egészséges, még ha annak is hiszi magát. Testünk minden izmát minden nap meg kell mozgatnunk alaposan, ha egészségesek akarunk maradni. A székrekedés, az aranyér betegség, a reflux, a hasra lokalizálódó elhízás, az ebből kialakuló diabetes mellitus, az szív és keringési rendszer betegségeinek a túlnyomó többsége, a magas vérnyomás, mind-mind az ülő életmód következményei. Az alvászavarok többségének is az az oka, hogy a szervezet a szó fizikai értelmében nem fárad el estére. 

Egy pedagógus ismerősöm évek óta diákcsoportokat vezet a Dolomitokban. Napi 20-25 km-t gyalogolnak a nehéz, erdős, gyönyörű hegyi terepen. Melyik a nap legnyugodtabb része, kérdeztem? Az este - válaszolta. A 16- 17 éves kamasz fiúk és lányok úgy alszanak esténként, mint a féléves kisgyermekek. Nem kell tiltani az esti bulikat, az italozásokat, senki nem cseréli el egy jó alvásért.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!