A testmozgás hatékonyabb módja a fogyásnak, mint a kalória bevitel csökkentése, állítja egy közelmúltban végzett tanulmány.  A kutatók 34, 50 és 60 év közötti, túlsúlyos alanyokat vizsgáltak. A résztvevőket két csoportra osztották, az első csoport diétázott, míg a második edzett. 

A fogyókúrás csoport 16 százalékkal csökkentette a napi kalória bevitelét az első három hónapban, majd 20 százalékkal a további 9 hónap alatt. A második csoport a kalória bevitelének 16 százalékát dolgozta le az első 3 hónapban, a hátralevő 9 hónapban pedig 20 százalékát.

A tanulmány szerint mindkét csoport átlagosan 9-10 százalékát adta le teljes súlyának. Ugyanakkor a kutatók állítják, hogy a diétázó csoport vesztett izomtömegéből is, míg ez nem volt tapasztalható az edző csoportnál.
Amikor komolyra fordulnak a dolgok és azon gondolkozik, hogy diétázzon vagy mozogjon a fogyás érdekében, én a testmozgást javaslom, feltéve, ha nem sajnálja a befektetett időt és energiát, valamint nem teszi feleslegessé az elért eredményeket a kalória bevitele megnövelésével - nyilatkozta Edward Weiss, a tanulmány vezető szerzője.

Bár a leghatékonyabb stratégia a fogyókúra és edzés közös alkalmazása, a kutatók hangsúlyozzák, hogy a csupán testmozgást végző emberek elesnek olyan egyedülálló egészségügyi előnyöktől, amit a kalóriakorlátozás biztosít. 

Nagyon fontos, hogy a fogyókúrára ne rossz dologként tekintsünk, hiszen csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát és hatékony fogyási módszer. Továbbá rágcsálókon végzett vizsgálatok alapján lehetséges, hogy a fogyókúra olyan előnyökkel jár, melyek nem elérhetőek a csupán testmozgásnak köszönhető fogyás esetén.

De a fogyókúra alatt izomtömeget csak úgy lehet menteni, ill. még akár növelni is, ha közben rendszeres edzésmunkát végzünk. Az izomszövet nagyon értékes szövetünk. Állapota döntően maghatározza külsőnket, mozgásunkat, munkabírásunkat. Az izom metabolikusan aktív szövet. Képes a felesleges cukrok elégetésére, méghozzá nagyon hatékonyan, minden más szervnél hatékonyabban. 

Az izomzattal úgy kell bánni, mint a kinccsel. Törekedni kell, hogy megőrizzük, mert aki rendszeresen nem edz, az évente izomtömegének az 1%-át elveszti. Ez nem tűnik soknak, de ha húsz éves kortól ez a tendencia, akkor egy ötven éves, egyébként egészséges ember eredeti izomtömegének már a harminc százalékát elveszítette! És ebben a korban szokták mondogatni, hogy ereje teljében lévő ember?! 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!