Az „anabolikus diéta” és a „szénhidrát ciklizáló program” hasonló fogyókúrás tervek, melyek természetesen égetnek zsírt, miközben megkímélik az izmokat. A sportolók és súlyemelők fő problémája, hogy a diétázással járó kalóriacsökkenés izomtömeg veszteséggel járhat, mivel annak fenntartásához a szervezetnek kalória bevitelre van szüksége. Mindkét program segít a súlyvesztést az izmok feláldozása nélkül. Valamint nem járnak súlyos kalóriakorlátozással, ami egészségtelen fogyáshoz és alultápláltsághoz vezethet.

Az alapok

Az anabolikus diéta megalkotása Dr. Mauro Di Pasquale nevéhez fűződik. Ez egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, melyben váltakoznak az alacsony és magas szénhidrát beviteli napok. Az étrend ösztönzi a szervezetet a szénhidrát helyetti zsírégetésre.

Mivel a zsírégetés csökkentheti az ételek utáni sóvárgást, így az anabolikus diéta betartása könnyebbé válhat. A szénhidrát ciklizáló program abban tér el ettől, hogy a váltakozó mértékű szénhidrát napok mellett edzéstervet is magában foglal. A magas szénhidrát napok a megterhelő edzésre és glikogén (a szervezet üzemanyagként használt anyaga) készlet feltöltésére szolgálnak, míg az alacsony szénhidrát napok a zsírégetésre.

Anabolikus diéta

Az anabolikus étrend célja, hogy a szervezetet zsírégető géppé változtassa. A diétázók az első hetet alacsony szénhidráttartalmú táplálkozással kezdik, így a szervezet a szénhidrát felhasználása helyett zsírégetésre kényszerül. Az első hét után ajánlott hét közben alacsony mennyiségű szénhidrátot fogyasztani, majd hétvégén megnövelt mennyiséget.

Az alacsony és magas szénhidrát napok váltakozása megakadályozza, hogy a szervezet visszatérjen a szénhidrát felhasználáshoz. A magasabb szénhidrát napok lehetővé teszik az intenzív mozgás során elhasznált üzemanyagkészlet feltöltését. 

Szénhidrát ciklizálás

A szénhidrát ciklizálás nagyobb szabadságot biztosít az alacsony és magas szénhidrát napok ütemezésében, így az intenzív edzőnapok összepárosíthatóak a magas szénhidrát napokkal, a pihenőnapokon pedig alacsonyabb mennyiségű szénhidrát fogyasztással a szervezet zsírégetésre kényszerül. 

Zsír

A két diéta közti fő különbség a zsírbevitel. A szénhidrát ciklizáló program alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztását javasolja, különösen minimalizálva azt a magas szénhidrát napokon. Ez különösen azoknak előnyös, akik szeretik a zsíros ételeket. Ezzel szemben az anabolikus étrend lehetővé teszi a magas szénhidrát napon a kalória 15-20 százalékának zsírból származó bevitelét, amikor a szervezet zsírégetésre van programozva.

Fehérje

Az étrendek a fehérjebevitelben is eltérnek. Az anabolikus diéta a teljes kalória bevitel harmadát engedélyezi fehérje fogyasztásából. A szénhidrát ciklizáló program ennél szigorúbb, magas szénhidrát napon 2-3 gramm fehérjét javasol egy kiló testsúlyra számolva, míg más napokon 2,5-3,5 g-ot. Mindkét étkezési terv biztosítja az izomépítéshez és fenntartáshoz szükséges fehérjebevitelt.

Melyiket válasszuk?

A megterhelő edzés, sportolás, munkavégzés mellet az anabolikus diéta célszerűbb lehet, hiszen minden héten ugyanúgy étkezni egyszerűbb.  Azoknak, akik hét közben is végeznek nagyobb intenzitású edzést, a szénhidrát ciklizáló program javasolt. Azonban mindenki máshogy reagál az alacsony szénhidráttartalmú diétákra, így lehetséges, hogy a másik program működik hatékonyabban egyeseknél. 

Mivel edzéstervet is egyénre szabottan készítünk, így nyilván való, hogy a megfelelő diétás terv is egyénre szabott kell, hogy legyen a fent részletezett kereteken belül.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!