Hetente 5x30 perc intenzív sétával 1200 Kcal energiát égetünk el. A heti két rezisztenciaedzéssel, súlyzózással, tornával (2x40 perc) pedig 800 kcal-t. Ez összesen heti 2000 Kcal elégetését jelenti.

Figyelem! A mérlegnél sokkal fontosabb a cm. Azt kell vizsgálni, hogy hány cm-rel csökkent a derékbőségünk. 1 MET=3,5ml/testsúly kg/perc oxigén felhasználás. Ez a nyugalmi alapanyagcsere. Az, hogy ki mennyire fitt, a MET táblázat segítségével objektivizálható.

                              férfi (MET)             nő (MET)

40 év                            9                             7            
60 év                            8                             6
70 év                            6                             4

Ha a mozgás során a teljesítményünk 1 MET-et javul, akkor az megfelel 7cm-rel kisebb has körfogatnak, 5 Hgmm-rel alacsonyabb vérnyomásnak, 1mmol/l vércukor csökkenésnek, 0,6mmol/l HDL (védő) koleszterinszint emelkedésnek.
 
Akiknek a testtömeg indexük (BMI) 30 és 50 között van, átlagban 7 évvel rövidebb életre számíthatnak, mint akiknél a BMI a normális tartományban van (20-25).

Az edzés akkor a leghatásosabb, ha az edzéspulzuson végezzük. Ha valaki nem beteg, akkor az edzéspulzusát a következőképpen határozhatja meg: edzéspulzus=(220-életkor)x0,7 (Goldberg formula).

Mi a fontosabb? A fittség vagy a testsúly megtartása? Bár mindkettő nagyon fontos, de ha választani kell, akkor a fittség megtartása a fontosabb. Egy fitt, de kövér ember esélyei ugyan olyanok, mint egy nem fitt, de ideális testsúlyú emberé. A legrosszabb kombináció, ha valaki nem fitt és ráadásul kövér is. Ha egy ilyen egyén még dohányzik is, akkor az előbb  említett 7 év mínusz helyett 27 év mínuszra számíthat, azaz várhatóan ennyivel rövidül meg az élete hossza.
 
Hogyan határozhatjuk meg a MET értékeket? 

Ehhez ismerni kell a saját testsúlyunkat és az edzés, pl. kerékpáron teljesített Watt értékeket. Ennek ismeretében egy MET táblázatból a kapott érték könnyen leolvasható.

A modernebb edzőgépek, ha megadjuk nekik az iménti adatokat, percről percre kiszámolják és megmutatják az adott MET értéket.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!