Bár az aerobik és a súlyzós edzés is javítja az egészségi állapotot, csak az aerob testmozgás segíti elő a fogyást, állítják a Duke Egyetem és a Kelet-Kaliforniai Egyetem kutatói.

A kutatók 234, 18 és 70 év közötti mozgásszegény felnőttet vizsgáltak, mindegyikük túlsúlyos vagy elhízott volt. A résztvevők egy 8 hónapos, ellenőrzött edzésprogramban vettek részt, mely aerob edzés, súlyzós edzés vagy a kettő kombinációjából állt.

Az aerob csoport heti háromszor, körülbelül 45 percen át végzett gyakorlatokat. A súlyzós csoport szintén hetente háromszor edzett, nyolc különböző gépen, átmozgatva minden főbb izomcsoportot. Az idő előre haladtával növelték az ellenállás mértékét, hogy kompenzálják a résztvevők egyre növekvő erejét. A kombinált csoportban ugyanazokat a gyakorlatokat végezték, mint az aerob és súlyzós csoport tagjai.

A vizsgálat elején és végén megmérték minden résztvevő súlyát, derékbőségét, testösszetételét és fittségét. Összesen 119 alany fejezte be a tanulmányt teljes adatokkal. A kutatók úgy vélik, ez a tanulmány a maga nemében a legnagyobb randomizált vizsgálat volt. 

Fogyás kontra izomépítés

Az aerob és kombinált csoport résztvevői vesztettek súlyukból, míg a súlyzós csoport tagjainál súlynövekedés volt tapasztalható, a zsírmentes testtömeg növekedése miatt. Hasonlóképpen, a testzsír százalék és derékbőség csökkent az aerob és kombinált csoport résztvevőinél, míg a súlyzós edzést végzőknél nem volt változás.

A súlyzós és kombinált edzés egyaránt hatékonyan növeli a zsírmentes testtömeget, míg az aerob testmozgásnak erre nem volt hatása. Az alacsonyabb testzsír tömeg és megnövekedett zsírmentes testtömeg kombinációjával az együttes aerob és súlyzós edzés a leghatékonyabb módszer a testzsír százalék csökkentésére. 

Ez az eredmény fontos azon elfoglalt emberek számára, akik az egészségi állapotuk javítására csak korlátozott mennyiségű időt tudnak szánni. Ha az izomtömeg növelése a célunk, akkor súlyzós edzésre van szükségünk.

Mindazonáltal, az emberek többségének hasznára válna a zsírveszteséggel járó egészségügyi változás. A legjobb megoldás ebben az esetben, mivel korlátozott időtartammal rendelkezünk, ha az aerob edzésre összpontosítunk. A fogyással nagy valószínűség szerint zsigeri zsírt veszítünk, amely összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek előfordulásának csökkenésével. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!