A tradicionális távol-keleti gyógyítók évezredek óta használják a gyógygombákat különböző betegségek gyógyítására. A gombákat nehéz rendszertanilag besorolni, hiszen nem növények és nem is állatok. A gombák azok gombák.

A gyógygombák egyéb specifikus tulajdonságaik mellett ellátják szervezetünket a szükséges tápanyagokkal: vitaminokkal, ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Ezek a vegyületek elengedhetetlenek a szervezet energia termeléséhez és a sejtek megfelelő működéséhez.

Az egyes gyógygombák más-más jótékony tulajdonságokkal bírnak, egyesek a látást, hallást segítik, mások kiválóak a fejfájásra és vannak olyan gyógygombák, melyek bevethetők a rák elleni küzdelemben.

A gombák, gyógygombák kalóriatartalma alacsony, koleszterint és zsírt egyáltalán nem tartalmaznak. Magas azonban a rost és fehérje tartalmuk és kiváló B vitamin források. A B vitamin elengedhetetlen az egészséges anyagcseréhez.

A gyógygombák kiváló kálium források, a kálium fontos szerepet játszik a megfelelő vérnyomás fenntartásában. Egy közepes gomba jóval több káliumot tartalmaz, mint egy banán vagy egy pohár narancslé.

A gyógygombák ezen felül riboflavint, niacint és szelént tartalmaznak. A szelén egy olyan antioxidáns, mely az E vitaminnal együtt védi a sejteket a károsodástól és az ártalmas szabad gyököktől. Egy kutatás szerint azoknál a férfiaknál, akik a napi szükséges szelén bevitel kétszeresét fogyasztották, 65%-kal csökkent a prosztatarák előfordulása.

Bizonyos gyógygombák legfontosabb tulajdonságai, hogy képesek a ráksejteket elpusztítani, s ezt több laboratóriumi vizsgálat is megerősítette.

A gyógygombák jótékony tulajdonságaival egyre többen foglalkoznak, egyre több kutatás középpontjában állnak. Az eddig lezajlott kutatások szerint rákos daganatok esetén a leghatékonyabb gyógygombák a Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba - reishi), Cordyceps sinensis (hernyógomba) és a Maitake (bokrosgomba - Grifola frondosa) gyógygomba.

Kapcsolódó étrend-kiegészítők:

- Ganoderma gyógygomba (reishi, pecsétviaszgomba)
- Cordyceps gyógygomba (kínai hernyógomba)
- Maitake gyógygomba (bokrosgomba, grifola frondosa)
- Shiitake gyógygomba

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!