Mindenki szabadulni szeretne a fölös kilóktól, jól szeretne kinézni levetkőzve is. Ilyenkor van nagy keletje a csoda fogyókúráknak. Érdemes kicsit átgondolnunk előtte néhány dolgot. A legkézenfekvőbb és a leghatékonyabb a szénhidrátok megszorítása az étrendben. Igen ám, de mennyi is az annyi?

A szív és az agy, valamint a vesék és a vérképzés óránként kb. 10 g szénhidrátot éget el működésük közben. Ezen belül az agynak az igénye 6,5 g, a maradék 3,5 g-on osztozkodnak a többiek. Persze a szív és a csontvelő „mindenevők”, így ők a szénhidrátokon kívül más anyagokat is képesek felhasználni (ketontestek, zsírsavak, aminosavak), de az agy erre csak nagyon korlátozott mértékben képes. Az agy tehát naponta 150 g szénhidrátot jelent. Mi történik akkor, ha ezt a mennyiséget nem visszük be a szervezetünkbe? Akkor is az agynak jár, ami jár, tehát elkezdi lebontani szervezetünk fehérjéinket, mert testünk képes arra, hogy a fehérjéket alkotó aminosavak egy részéből cukrot gyártson. A zsírok bontásából az emberi szervezet soha nem képes cukrot előállítani. 

Ennek az a következménye, hogy a nagyon szénhidrát szegény diéták (ahol a szénhidrát tartalom kevesebb, mint 150 g), azzal járnak, hogy testünk a saját fehérjéinek egy részét is elkezdi lebontani. A legnagyobb fehérje raktárunk az izomzatunk. A szigorú, szénhidrátszegény diéta mindig izomvesztéssel jár. 

Ilyenkor sokan megpróbálkoznak azzal a trükkel, hogy megemelik étrendjükben a fehérjék mennyiségét, ezáltal a szervezet nem az izom fehérjékhez nyúl hozzá, hanem a táplálékból nyert fehérjékből állítja majd elő a hiányzó cukrot. Ezzel a technikával (mely nem olcsó) a szénhidrát bevitelt lecsökkenthetjük akár 135 g/napra is anélkül, hogy izomszövetet vesztenénk. De ez a megoldás sem védi ki az izomvesztést, ha pl. valaki a szénhidrát bevitelét lecsökkenti napi 70-80 g-ra.
 
Miért? A májban tárolt glikogén mennyisége maximum 75-100g. Este, elalvás után ebből óránként 10g-ot használ fel agyunk és szívűnk, tehát kb. 10 órára elegendő mennyiségű szénhidrát tartalékunk van. Ez reggelre csaknem teljesen elfogy, még akkor is, ha a máj telítve volt glikogénnal az elalvás előtt (ezért is ébredünk fel). Ha a máj félig "üres" volt, már az éjszaka folyamán elkezdődik a fehérjéink lebontása (ilyenkor ugye nem eszünk, hanem alszunk).

A jó alakhoz pedig nem csak az kell, hogy a zsírpárnák eltűnjenek, hanem az is, hogy a megfelelő izomzat legyen azok helyén.

Tehát az ideális megoldás: napi 135 g szénhidrát, napi 1g/testsúlykilogramm fehérje és a kalória bevitelnek csak max. 20%-át elérő zsírok, olajok. E mellett a mozgás nélkülözhetetlen, heti 2000 kalóriát kell mozgással elégetni. Ez minden nap egy óra séta és 15 perc torna rendszeres végzésével biztosítható. Bizony, a "csodák” mögött szikár számok vannak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!