A legegyszerűbb módszer a szervezet folyadék és elektorlit háztartásának visszaállítására edzés után, a víz és gyümölcsök fogyasztása. Erőteljes megterhelés vagy betegség esetén azonban szükség lehet egy gyors elektrolit lökésre. Azok számára, akik vonakodnak a sportitaloktól, azok hozzáadott színezékei, aromái, édesítőszerei és tartósítószerei miatt, a természet megadta a tökéletes hidratáló italt, a kókuszvizet. 

A kókuszvíz a fiatal, éretlen gyümölcs üregében található, ellentétben az érett gyümölcs belsejében lévő kókusztejjel. 

A kókuszvíz elektrolit összetétele közel ugyan olyan, mint az emberi véré, olyannyira, hogy a kókuszvíz az egyetlen természetes anyag, amely biztonságosan fecskendezhető az emberi véráramba. Már az ókori népek is tudták ezt és a II. világháború alatt az amerikai orvosok a súlyos sebesültek ellátásában intravénás folyadékként alkalmazták.

A legtöbb esetben azonban nem szükséges ilyen messzire menni. Fogyasztásával 15-ször annyi káliumot juttatunk szervezetünkbe, mit egy átlagos sportitallal (az erős antioxidánsok mellett). A cukros sportitalokkal szemben a kókuszvíz alacsony kalóriatartalmú és zsírmentes. Íze pedig kitűnő, illata csodálatos. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!