Nem feltétlenül a leggyorsabb út a legjobb módja a fogyásnak. A csodadiéták és étrend-kiegészítők megjelenésének köszönhetően nap, mint nap bombáznak minket lapos vagy kidolgozott hasizmú emberek legújabb fogyókúrás trendet dicsérő nyilatkozataival. Esküsznek a hatékonyságára és állítják, hogy teljesen megváltoztatta az életüket.

Az igazat megvallva, ki ne akarna lapos vagy kockás hasat? Sajnos a rövid távú eredményeket nehéz fenntartani, különösen egészséges életmód nélkül. 

A legjobb megoldás a tartós fogyásra egy olyan rendszer kiválasztása, amit hosszútávon is fenn lehet tartani. Az alábbiakban megosztok néhány tippet, melyek lassan beépíthetők a mindennapi tevékenységekbe.  
Tudatos étkezés. 

Egy közelmúltban publikált tanulmány állítása szerint úgy is fogyhatunk, ha étteremben eszünk. 
A Texas Egyetem kutatói 35 egészséges, változókor előtti nőt kísértek figyelemmel, akik rendszeresen jártak étterembe. A tesztalanyok egy hathetes programban vettek részt, amit „Tudatos éttermi étkezésnek” neveztek el. A hangsúlyt nem a fogyásra, hanem a súlygyarapodás megelőzésére fektették.  Vizsgálati eredmények kimutatták, hogy a csoport tagjai vesztettek súlyukból, alacsonyabb lett a testzsír százalékuk és a napi kalória bevitelük, valamint könnyebben maradtak sikeresek a diétájukban, amikor étteremben ettek.

A titok nyitja a mértékkel való táplálkozás. Nem szükséges megfosztani magunkat a kedvenc ételeinktől, csupán a szokásos adagot kell lecsökkenteni, így a szervezetünk gyorsabban elégeti azt és elkerüljük a hízást.

A stressz kezelése. A stressz, különösen a stresszel járó munka növeli az elhízás esélyét.  A Rochester Egyetem kutatói egy New York-i gyártóüzem dolgozóinak elhízási okait és annak megoldását vizsgálták. A tanulmány 2800 férfi alkalmazottat vizsgált és megállapította, hogy a stresszes munkát végzők testtömegindexe (BMI) magasabb a kevesebb kihívással szembenéző dolgozókénál. 

Ugyanez igaz a nőkre is. Egy 2000-ben, a Yale Egyetem által végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok a nem túlsúlyos nők, akik érzékenyebbek a stressz hatásaira, annál nagyobb eséllyel rendelkeznek többlet hasi zsírral, minél magasabb a szervezetükben a kortizol, a stresszel összefüggő hormon szintje. Tanulmányok bizonyítják, hogy a kortizol hatással lehet a zsíreloszlásra és annak a hason, illetve szervek körül való tárolására. 

Víz fogyasztás. A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy már a víz fogyasztása önmagában is hatékony fogyási stratégia. Egy kísérletben részt vevők közül azok, akik minden étkezés előtt vizet ittak, átlagosan 2,5 kilóval többet fogytak három hónap alatt, mint azok, akik nem növelték a vízfogyasztásukat. Az ivóvíz nem tartalmaz kalóriát és étkezés előtt fogyasztva kevesebb helyet hagy a gyomorban az ételnek.

A kutatók azt is megállapították, hogy a víz sokkal jobb a szénsavas, édesített italoknál, ezek ugyanis nagyban hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, mivel tele vannak cukorral vagy mesterséges édesítőszerrel és adalékokkal.
Javasolt napi 6-8 pohár víz elfogyasztása az epe víztartalmának fenntartásához. Friss gyümölcsök, ivóvíz és zöldséglevek megfelelőek a szervezet vízigényének kielégítésére. 

Alvás. A nem elegendő mennyiségű alvás hosszútávon növelheti az elhízás kockázatát. Az Uppsala Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy már egy éjszakányi alváshiány is megnöveli az agy bizonyos reakcióját.  12 normál súlyú férfit figyeltek meg, akiknek ételek képeit mutatták. Az agy éhséggel kapcsolatos régióit vizsgálták, összehasonlítva az adatokat egy alvással és egy alvás nélkül eltöltött éjszaka után.  A kutatást vezető Christian Benedict szerint egy teljes éjszakányi alvásveszteség után az agyunk étvággyal összefüggő része magasabb aktivitást mutatot.

Úgy tűnik, az elégtelen alvás a modern társadalom egyik komoly problémája. Legalább nyolc óra alvás döntő fontosságú lehet az egészség fenntartásában és a szív-, és érrendszeri, valamit túlsúlyhoz kapcsolódó betegséges elkerülésében. 

Testmozgás. A Journal of the American College of Cardiology tanulmánya alapján a testsúly és az erőnlét fenntartása pozitív hatással van egészségünkre.

A kutatás vezetője szerint a túlsúllyal rendelkezőknek az egészségmegőrzés legjobb formája a fogyás és az állóképesség növelése. A tanulmány rámutatott, hogy a fizikai erőnlét megőrzése vagy annak fejlesztése csökkenti a magas koleszterinszint, magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. 

Kezdetben a túlsúllyal rendelkezők sok esetben nem is veszik észre a fogyást, mivel éhesebbek és többet kezdenek enni. Ez ne szegje kedvünket, ami igazán lényeges, hogy a testmozgást az erőnlétünk fejlesztésére használjuk és észrevegyük az előrelépést az edzésprogramunk során.  Ha könnyebben megy, jó úton haladunk. 

A gyors megoldás nem megoldás

A leggyorsabb fogyókúrás módszer nem feltétlenül a leghatékonyabb. A divatos fogyókúrák hosszútávon nem tarthatóak, különösen, ha a programban nem szerepel testmozgás. Továbbá, ha nem tanulunk mértékletességet a táplálkozásban, könnyen eshetünk áldozatául a torkosságunknak, aminek eredménye lehet nagyobb súlygyarapodás, mint amit keservesen leadtunk.  

Tehát mi a legjobb megoldás azok számára, akik működő testsúlycsökkentő programot keresnek?
Mindenképpen olyan stratégia, amely hosszútávon tartható. A fent ajánlott öt tipp könnyen beépíthető bármilyen életvitelbe, különösebb plusz költség nélkül. Ezek segítségével elérhetjük a kívánt eredményt, ami tartósabb lesz bármilyen csodadiétánál, amely csupán ideiglenes megoldást kínál.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!