A The Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint a 2-es típusú diabétesz és az elhízás kombinációja terhesség alatt egy meglehetősen ijesztő képet mutat. A tanulmány rámutat arra, hogy a két egyenként is igen súlyos állapot kombinációja jelentősen növeli a szülési komplikációk valószínűségét.

A tanulmánynak azért is van komoly jelentősége, mert a fejlett országokban élő felnőtt nők egyre nagyobb százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Az USA-ban ez az arány pl. mára meghaladta a 35%-ot, ami borzasztó szám. Ennek következtében majdnem minden tízedik 20 év feletti nő 2-es típusú cukorbetegségben szenved.

Korábban a 2-es típusú cukorbetegség inkább az idősebb korosztályt érintette, mára azonban egyre több fiatal szenved ebben a súlyos betegségben.

Több korábbi tanulmány is megállapította, hogy mind a 2-es típusú cukorbetegség, mind pedig az elhízás növeli a szülési komplikációk kockázatát, pl. koraszülés, szülési trauma, jelentős vérveszteség, hosszabb kórházi bennfekvés.

A helyzet még rosszabb, ha a két állapot egyszerre van jelen.

Régen megdőlt már az a korábbi teljesen téves állítás, hogy a várandós kismamának „kettő helyett kell ennie”. Valóban nagy hangsúlyt kell fektetnie a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, azonban ez nem jelentheti a mértéktelen kalória bevitelt.

A Colorado Egyetem kutatói azt találták, hogy a terhes nők nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű D3-vitamint, s ez leginkább a téli, szinte napsütés mentes időszakban jellemző.
Pedig az újszülöttek egészségének szempontjából is nagyon fontos a D3 vitamin, hiánya légzőszervi fertőzésekhez, légzési nehézséghez vezethet.

Emellett a D3 vitamin hiánya felnőttekben olyan súlyos betegségek kialakulásához is vezethet, mint bizonyos rák típusok és szív-, és érrendszeri megbetegedések.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!