Egy frissen publikált tudományos kutatás szerint, ha a cukros, szénsavas üdítőitalok helyett vízzel oltjuk a szomjunkat, drámaian csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

A Harvard Egyetem kutatói tanulmányuk során azt tapasztalták, hogy a vízfogyasztás (szemben a cukros levekkel) nem csak a testsúlyt csökkenti, hanem 7%-kal mérsékli a 2-es típusú diabétesz rizikóját. A kutatást vezető Frank Hu professzor szerint egyértelmű kapcsolat van a cukros üdítők fogyasztása és az elhízás, valamint a cukorbetegség emelkedett rizikója között, ami ezáltal növeli a szívbetegségek kialakulási esélyét is.

Nagyon fontos tehát, hogy az ivást szomjoltás céljából gyakoroljuk, amire kiváló a tiszta víz, vagfizzydrink.jpgy éppen a nem cukrozott gyümölcstea. Azoknál, akiknél kialakul a 2-es típusú cukorbetegség, a szervezet nem képes a glükózt megfelelő mértékben energiává konvertálni, így a vér glükóz szintje emelkedik.

A hiperglikémia, azaz magas vércukorszint közvetlen tünetei a szomjúság érzet és az álmosság. Ez az állapot akár diabéteszes ketoacidózist is kiválthat, ami súlyos esetben eszméletvesztéshez, vagy akár halálhoz is vezethet.

Emellett a cukorbetegség akár ötszörösére növelheti a szívbetegség kialakulási esélyét. A krónikus cukorbetegség később látászavart és idegkárosodást is okozhat.

Ennek az állapotnak a megelőzésére a legjobb recept a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés.
Fontos tehát megjegyezni, hogy szervezetünket kizárólag vízzel tudjuk hidratálni, minden más összetevő, ami italunkban megtalálható, ebből a szempontból felesleges.

Mindennapi italunk „cukrozása” egy rendkívül káros jelenség modern világunkban, hiszen az ivás normális esetben nem a kalória bevitelről szól.      
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!