Sokan ajánlják cukorbetegeknek a csicsókafogyasztást. A csicsóka valóban sok inulint tartalmaz. De mi is ez az inulin?

Az inulin gyűjtőfogalom, helyesebb inulinokról beszélnünk. Az inulinok cukormolekulák összekapcsolódása révén jönnek létre. A legkisebbek kb. 20 cukor molekulát tartalmaznak, míg  a nagyobbak akár több ezer cukormolekulából állnak (egészen pontosan fruktóz molekulákból, ez a gyümölcscukor neve, és csak a molekulák végein van egy-egy glukóz).

Az összetett cukrok közül a keményítőket az emberi nyál és hasnyálmirigy által termelt amiláz enzim képes lebontani, de az inulint nem tudjuk cukrokká bontani, miként a cellulózt sem. 

Az inulin tehát sérülés nélkül átmasírozik az emésztőrendszerünkön, kalóriát egy cseppet sem nyerünk belőle. Igen ám, de a vastagbél baktériumflórája rendelkezik azzal a képességgel, ami az imulin lebontásához szükséges. A következmény a puffadás, gázképződés (ez esetben metán gáz termelődik) és a hasmenés.
 
Minél összetettebb egy cukor molekula, annál kevésbé édes. Az inulin édesítő hatása a cukorénak kb. az egy tizede vagy még annál is kevesebb. 

A fent említett okok miatt nem fogyaszthatunk belőle korlátozás nélkül, sőt, már egészen kis mennyiségtől is felpuffadhatunk. Ezért bár a sütést, főzést jól bírja, nem terjedt el. Kis mennyiségben, más ételekhez adva azonban sokkal több a haszna, mint amennyi kellemetlenséget okoz. Mégsem terjedt el széles körben (kevesen szeretik a csicsókát).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!