A cukor nem csak az első számú „plusz kalóriaforrás” világszerte, hanem friss kutatások szerint fontos szerepet játszik a rákos sejtek növekedésében is. Néhány évvel ezelőtt a University of California kutatói azt találták, hogy a hasnyálmirigyrák sejtek fruktózt használnak osztódásuk és reprodukálódási folyamataik során.

Az Egyesült Államokban a lakosság különösen nagy mennyiségben fogyaszt fruktózt és más finomított cukrokat, amik nagy mennyiségben fordulnak elő az üdítőitalokban, péksüteményekben és gyorséttermi ételekben.

Az American Heart Association szerint a túl sok cukorfogyasztás nem csak az elhízást segíti elő, hanem növeli a szívbetegségek és a stroke rizikóját. 

Egy kutatócsoport hasnyálmirigyrák sejteket „etetett” fruktózzal és glükózzal. A ráksejtek mindkét cukor hatására növekedni kezdtek, azonban csak a fruktóz segítségével tudtak osztódni. 

A glükóz és fruktóz metabolizmusa tehát eltérő a ráksejtek ezen formáiban. 

A fejlett világ táplálkozási szokásainak változását jól mutatja, hogy pl. az USA-ban 1970 és 1990 között 1000%-kal nőtt a fruktóz fogyasztás. 

sugar66.jpg

A nagy mennyiségű fruktóz fogyasztásnak további negatív hatásai vannak:

1, növeli a szervezet húgysav termelését, ezáltal súlyosbítja a köszvényes beteg állapotát
2, a Duke University kutatói szerint kedvezőtlen hatást vált ki a nem alkoholos zsírmájban szenvedő betegeknél
3, rontja a vesebetegek állapotát azáltal, hogy megakadályozza a kalcium felszívódását a belekből, valamint elősegíti a D-vitaminhiány kialakulását

A korábban cukorbetegeknek ajánlott fruktózról az is kiderült, hogy diabetogén, valamint az érelmeszesedés folyamatát is felgyorsítja.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!