dr. Robert H. Lustig professzor és munkatársai szerint (University of California) a cukor évente 35 millió ember halálát okozza közvetve, a cukor tehát egy méreg, ezért forgalmazását ugyan úgy kellene szabályozni, mint a cigarettáét vagy az alkoholét. A híres Nature magazinban megjelent tanulmánya szerint (The Toxoc Truth about Sugar) a cukros ételek és italok felelősek több súlyos állapot és betegség kialakulásáért: elhízás, szívbetegségek, rák, májbetegségek, stb.

A cukor kis mennyiségben nem veszélyes, de ha sokat fogyasztunk belőle, lassan, fokozatosan az „életünkre tör”. Egyes radikális álláspontok szerint a cukros ételek és italok adóját többszörösére kellene növelni és a 18 év alattiaknak korlátozni kellene az árusításukat. Természetesen a cukor világszerte hatalmas üzlet, ezért komoly érdekcsoportok lobbiznak mellette.

Az ajánlott napi mennyiség (RDA) az összetett szénhidrátok esetében 120g férfiaknál és 90g nőknél, azonban ezeket az értékeket nagyon könnyű átlépni. A natív cukor egyáltalán nem ajánlott normális esetben.  Egy-egy édes sütemény, amit sokan a reggeli kávé vagy tea mellé fogyasztanak akár 40-60g cukrot is tartalmazhat, mely rögtön a napi ajánlott bevitel felét kiteszi.   sugar6.jpg

dr. Lustig tanulmányában az alábbi betegségeket tulajdonítja a túlzott cukorbevitelnek:

-    magas vérnyomás (a fruktóz emeli a húgysav szintet, ami növeli a vérnyomást)
-    cukorbetegség
-    emelkedett triglicerid szint
-    elhízás
-    máj problémák

Tudományos értekezésében utal arra is, hogy a cukor a dohányzáshoz és alkoholfogyasztáshoz hasonlóan függőséget okozhat. Nem szól a cikk a kiterjedt fogszuvasodásról, ami népbetegség és a cukorfogyasztással a kapcsolata nagyon szoros.

Az elmúlt 50 évben az emberek cukorfogyasztása háromszorosára nőtt, melynek legfőbb oka, hogy a magas feldolgozottságú ételek nagy mennyiségben tartalmaznak cukrot (főleg fruktózt).

Ha szeretnénk egészségesebben élni, ezért szeretnénk csökkenteni a napi cukor bevitelt, az elsődleges lépés, hogy iktassuk ki étrendünkből a cukros üdítőitalokat. Az ivás lényege a szervezet folyadékpótlása (elsősorban víz), melynek során teljesen fölösleges a plusz kalória bevitel. 

Emellett édesítéshez, főzéshez, sütéshez használjunk steviát, mely egy teljesen természetes édesítőszer, mely nulla kalóriát tartalmaz. De a legjobb az lenne, ha sikerülne az édesszájúságról teljesen leszoknunk. A francia forradalom előtt nem léteztek cukorgyárak, mégis az emberiség nagyon jól el volt a „fehér halál” nélkül.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!