A nyírfacukor története nagyon érdekes. Olyan, mint a viccben: „Szép ez a zöld szoknya. Szép, csak nem zöld és nem szoknya”.

Így van ez a nyírfacukorral is. A vegyületet 120 éve Emil Fischer izolálta bükkfából. A nyírfacukor nem más, mint a xylit nevű cukoralkohol. Íze édes, valóban fehér és szobahőmérsékleten kikristályosodik. Kétségtelen, hogy a nyírfa rostjaiból is kivonható, de ha abból vonnák ki, akkor már nem lenne egyetlen élő nyírfa sem a Földön.

Ma a nyírfacukrot a kukorica csutkájából vonják ki és állítják elő ipari mennyiségben. Szóval jobban illene rá a „kukoricacsutka cukor” elnevezés, de elismerem, a régi sokkal szebb.

A xylit éppen olyan édes, mint a kristálycukor, de kalória tartalma 40%-kal alacsonyabb (240kcal/100g). A gyümölcsök közül a szilva tartalmazza a legtöbbet,  10 dkg szilvában - ha jó édes – kb. 1 gramm van.

A xylitet a szájban élő baktériumok nem tudják hasznosítani, ezért a xylittel ízesített cukorkák, rágógumik nem okoznak fogszuvasodást. A bélben kissé más a helyzet. Ha valaki sok szilvát eszik, akkor felpuffad a hasa és gyakran hasmenése is lehet a gyümölcstől. Ez a xylit hatása, ugyanis bizonyos bélbaktériumok a xylitet már képesek hasznosítani (ezért van a gázképződés, ami ez esetben széndioxid) és a hashajtó hatás is ennek a következménye. 

Az elfogyasztott xylitnek kb. a fele szívódik fel a vékonybelekből, a maradék a vastagbélbe jut, ahol a bélbaktériumok, mint láttuk, hasznosítják. Ezért kétségtelen, hogy sokkal kisebb inzulin választ provokál, mint a glukóz (hiszen a fele fel sem szívódik), miközben, mint láttuk a kalória tartalma is 40%-kal alacsonyabb a cukorénál. A hőt jól bírja, lehet vele sütni-főzni, de a rossz felszívódása miatt csak korlátozott mértékben, mivel has puffadás, hasmenés lehet nagyobb mennyiség elfogyasztása után a nem kívánt következmény. 

Terhesek is fogyaszthatják, mivel egyáltalán nem toxikus (az emberben a biokémiai reakciók közti termékként amúgy is termelődik naponta kb. 5-12 g xylit). Természetes antibiotikus hatása is van, mert a bélflórában élő patogén Gram-negatív baktériumok szaporodást hatékonyan képes gátolni.

Nincs semmilyen mellékíze. Az ajánlott napi mennyiség a 40 g-ot soha ne haladja meg. Ezt a mennyiséget is csak az adag fokozatos emelésével ajánlatos elérni, mert ha átmenet nélkül fogyasztjuk, akkor az említett béltünetek kellemetlen mellékhatásaival számolnunk kell. Ára indokolatlanul magas, hiszen a kukoricacsutka olyan bő forrása a xylitnek, valamint a gyártási technológia is annyira kimunkált, hogy nem lenne szabad többet kérni érte, mint a cukorért.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!