A fahéj világszerte hatalmas népszerűségnek örvend, mint jellegzetes ízű fűszernövény, azonban egészségre gyakorolt pozitív hatásai messze túlmutatnak harsány ízén. A fahéj erős baktérium- és gombaölő, de emellett más gyógyító tulajdonsága is ismert. 

A fahéj latin neve laurus cinnamomum. Az akár 20-30 láb magasságot is elérő növény kérgét használjuk fel. A Srí Lankán, Szumátrán és Kínában őshonos növényt évezredek óta termesztik gyógyító tulajdonságai miatt 

A növény kérgében található esszenciális olaj három aktív összetevőt tartalmaz, kutatók ezen vegyületeknek tulajdonítják egészségjavító hatását: cinnamaldehid, cinnamil acetát, cinnamil alkohol. 

A fahéj legismertebb gyógyító tulajdonságai:

-    baktérium- és gombaölő
-    vércukorszint csökkentő
-    vérrög kialakulását gátló hatás

A véralvadás egy természetes folyamat a vérzések csillapítására, azonban komoly problémát okozhat, ha a vérlemezkék az erekben összetapadnak (és nem azért, hogy vérzést állítsanak el). A cinnamaeldehid nevű vegyület gátolja a vérlemezkék fokozott összetapadását azáltal, hogy gátolja az arachidonsav felszabadulását, mely egy gyulladást okozó esszenciális zsírsav. A fahéjban található értékes vegyület tehát nem csak a vérrög képződést gátolja, hanem gyulladáscsökkentő mechanizmussal is bír.

A fahéj védi szervezetünket a kórokozókkal szemben. Gátolja a baktériumok és gombák szaporodását, erőteljes hatást fejt ki a candidával szemben is. Egyes kutatások azt mutatták, hogy a fahéj gombaölő tulajdonsága erősebb, mint az egyik gyakran használt gyógyszeré (fluconazole). A fahéj emellett kiváló természetes tartósítószer is, pár csepp fahéjolaj képes elpusztítani azokat a baktériumokat, melyek az ételek megromlását okozzák (pl. bacillus cereus).

Vércukorszint normalizáló tulajdonsága elsősorban 2-es típusú cukorbetegségben hasznos, mivel javítja a sejtek inzulin érzékenységét. Egy korábbi kutatás eredményei azt mutatták, hogy napi egy teáskanál őrölt fahéj akár 20%-kal csökkentheti a vércukorszintet. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!