Az E951 jelű aszpartám egy mesterséges édesítőszer, melyet előszeretettel alkalmaznak az élelmiszeriparban a 70-es évek óta. A vegyület egyik bomlásterméke az emberi szervezetben a fenil-alanin, mely egy bizonyos betegségben szenvedők számára életveszélyes mérgezést okozhat (fenilketonúria).

A  fenilketonúriát már a születés pillanatától kiszűrik és a beteg teljesen tünetmentes marad, ha fenil -alanin mentes étrenden van. Ezt a szülők tudják is, de ha pl.  később a felnőtt fenilketonúriás a kávéját aszpartámmal ízesíti, akkor az agykárosodás kialakulását komolyan kockáztatja. Kb. tízezer egészséges születésre esik egy fenilketonúriás gyermek.

Jellemzően milyen élelmiszerek tartalmazhatnak aszpartámot (csökkentett energia tartalmú, ill. cukormentes)?
sweet.jpg

-alkoholmentes italok
-desszertek
-édességek
-lekvárok, dzsemek
-édes-savanyú zöldség/gyümölcs konzervek
-egyes alkoholos italok

Az aszpartám a közönséges répacukornál 200-szor édesebb, azért vált népszerű édesítőszerré világszerte, mivel kevesebb kalóriával lehet ugyan azt az édes íz hatást elérni.

Egy friss tanulmány szerint azonban az aszpartám rákkeltő az emberi szervezetben és növeli egyes súlyos betegségek gyakoriságát. A kutatás eredményei szerint az aszpartám tartalmú élelmiszerek rendszeres fogyasztása

-42%-kal növeli a leukémia előfordulását (férfiaknál és nőknél)
-102%-kal növeli a myeloma multiplex gyakoriságát (férfiaknál)
-és 31%-kal növeli a non-Hodgkin limfómák rizikóját (férfiaknál)

Az aszpartám legnagyobb mennyiségben a diétás üdítőitalokban fordul elő, az USA-ban évente 5 250 tonnát fogyasztanak ebből a vegyületből (melynek 86%-át a diétás italokba teszik).

Az amerikai tanulmány megerősítette a korábbi állatkísérletek eredményeit, melyekből a kutatók hasonló következtetéseket vontak le.

Ügyeljünk tehát arra, hogy elkerüljük az olyan „műanyag” üdítőitalokat, melyek tartalmazzák az aszpartámot. Ma már létezik olyan természetes megoldás az édesítésre, mely nulla kalória mellett biztosíthatja ételeink és italaink édes ízét (Stevia).

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!