Leegyszerűesítve kb. negyven éve a cukorbetegség két formáját különítjük el. A 2-es típusú cukorbetegség lényege az, hogy a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben és ennek következtében a sejtek nem tudnak elegendő cukrot magukhoz venni. 

Itt szoros kapcsolat figyelhető meg az életmód, az étrend, az elhízás és a betegség kialakulása között. A genetikai tényezők nem hagyhatók figyelmen kívül, mivel a 2-es típusú cukorbeteg szülők gyermekeinek a 90%-a is előbb-utóbb megkapja ugyan ezt a betegséget.
 
Az egyes típusú cukorbetegekre azonban az jellemző, hogy a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, így a szervezetben inzulin hiány alakul ki. Ennek következtében a sejtek nem képesek a cukrot felvenni elegendő mennyiségben. Itt a genetikai kapcsolat sokkal gyengébb, mint a 2-es típusú cukorbetegségben!

Olasz kutatók a tavalyi esztendőben érdekes felfedezésre jutottak. Már rég óta sejtették, hogy az egyes típusú cukorbetegség bizonyos vírusfertőzésekkel kapcsolatba hozható. Főleg influenza után figyelték meg a betegség gyakoribb előfordulását, emberben (New Scientist 2012).

Pulykákon azt tapasztalták, hogy az influenza A vírusfertőzés után a madarakban súlyos lefolyású hasnyálmirigy gyulladás alakult ki, ami az inzulint termelő béta sejtek pusztulásával járt. Mint az már jól ismert, az influenza vírus eredendően egy madár vírus, ami azonban gazdát váltott már legalább 4-5 ezer éve és az emberekben is minden évben kisebb-nagyobb járványt okoznak.

Az influenza vírus különösen jól tud szaporodni a hasnyálmirigy sejtjeiben, mert ezekben a sejtekben a legideálisabbak a vírus szaporodásának a feltételei.
 
Így tehát nem alaptalan az a feltételezés, hogy az 1-es típusú cukorbetegséget nem elhanyagolható százalékban egy korábban lezajlott influenzafertőzés okozhatja. 

Az influenzáról eddig is tudtuk, hogy súlyos, járványos betegség, mely olykor képes a világon több millió embert is elpusztítani egy-egy pandémia során (világjárvány). A cikk alapján úgy tűnik, számolnunk kell esetleg olyan szövődményével is a betegségnek, ami akár élethossziglan tartó inzulinkezeléshez vezethet.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!