Az ember vastagbelében kb. másfél kilogramm baktérium él. Ezek kb. 4-500 fajt képviselnek, egymáshoz viszonyított pontos arányuk még ma sem ismert. Amikor normális bélflóráról beszélünk, akkor egészséges emberekben talált bélflóra arányokat vesszük alapul, azonban itt is egyénenként igen nagy a különbség. 

Az egyszerűség kedvéért három csoportba soroljuk őket:

1, jófiúk 
2, közömbösek
3, rosszfiúk

Mint látjuk a beosztás meglehetősen szubjektív, de arra alkalmas, hogy tudásunk hézagait elfedjük.

Legutóbb a Leuveni Egyetem kutatói (Patrice Cani és mtsai.) nemrég közzétett tanulmányukban (National Academy of Sciences) arról számoltak be, hogy egér kísérletekben igazolták, hogy az Akkermansia muciniphila nevű baktérium, ha elszaporodik az állatok bélrendszerében, akkor az határozott védelmet nyújt az elhízás és a 2-es típusú diabetes mellitus kialakulásával szemben. Ez a baktérium eddig a közömbösök népes táborát gyarapította, de úgy tűnik, indokolt lenne átsorolni őt a jófiúk csoportjába.

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik fogyasztása révén a probiotikumok (jó fiúk) közé sorolt baktériumok elszaporodását támogathatjuk. Az ilyen hatást nevezzük prebiotikus hatásnak. A banán, a hagyma, a póréhagyma, a spárga és a csicsóka erős prebiotikus hatással bír. Régi megfigyelés, hogy pl. a csicsóka fogyasztása nagyon is ajánlott elhízottaknak és cukorbetegeknek, csak eddig nem ezzel a hatással magyaráztuk hatékonyságát.

A muciniphila mennyisége szabályozza a bél, a bélfal barrier funkcióját,  csökkenti a bélfalban lévő gyulladásra való hajlamot és csökkentette az inzulin rezisztenciát, ezáltal valóban jótékonyan véd az elhízás illetve a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásával szemben.   

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!