Korábban a só volt a magas vérnyomásban szenvedő betegek legfőbb ellensége, az új vizsgálatok azonban azt mutatják, hogy a cukor is hasonlóan negatív hatással lehet a betegségre. Úgy tűnik, a cukor nem csak cukorbetegségben számít kerülendő élelmiszernek.
A coloradoi egyetem kutatói 4528, 18 év feletti nőt és férfit vizsgáltak, akiknek korábban nem volt problémájuk a vérnyomásukkal. A vizsgálatban résztvevők egy része magas cukortartalmú ételeket és italokat fogyasztott, míg mások alacsony cukor tartalmú táplálékot fogyasztottak. Abban a csoportban, melyben az ételek napi 74 gramm cukrot tartalmaztak, a magas vérnyomás kialakulásának valószínűsége 77%-kal nőtt.
A kutatás egyértelműen kimutatta, hogy a magas vérnyomás kialakulásának rizikója a napi cukorbevitellel arányosan nő. Természetesen a magas vérnyomás betegségnek más, fontos rizikófaktorai is vannak, melyek nem választhatók el a cukorfogyasztástól: elhízás, stressz, egyéb betegségek.
A magas vérnyomás betegség korunk népbetegségének számít, a fejlett világban a lakosság közel 1/3-a szenved a betegségben. A vérnyomás csökkentésének elsődleges módja a életmód változtatásában rejlik, a korábbi étrend megváltoztatásában és a rendszeres testmozgásban.
A cukor nem természetes táplálék. Az első cukorgyárak Napóleon idejében épültek fel, vagyis biológiai értelemben az evolúciós skálán mérve, néhány tized másodpercek csupán. Szervezetünk tehát nem alkalmazkodott, nem alkalmazkodhatott a cukorhoz. A cukor a fehér halál, ahogy mostanában az USA-ban nevezik. De a „white death” elkerülhető.
WEBÁRUHÁZ
SuperGreens vásárlás
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!