A cukorbetegek életkilátását és életük minőségét elsősorban a betegség szövődményei határozzák meg. Ezek szövődmények részben megelőzhetőek a vércukor megfelelő szinten tartásával (HbA1c 7% alatt van), de az idő előre haladtával a szövődmények még ebben az esetben is megjelenhetnek.
Nézzük mik is ezek és mit tehetünk ellenük.

1. Szem: a cukorbetegség a látóideghártyát károsítva (retinopathia diabetica) vaksághoz vezethet. A szürke hályog is sokkal gyakoribb, de ez műtéttel jól gyógyítható, míg a zöld hályog (Glaukoma) kezelése sokkal összetettebb feladat. Az évenkénti szemvizsgálat kötelező és igen hasznos lehet a rendszeres tőzegáfonya kapszula fogyasztása (napi 2x1).

2. Vesék: a veseelégtelenség leggyakoribb oka a cukorbetegség (nephropathia), csakúgy, mint a vakság esetében. A csökkent só fogyasztás, a fehérje szegény diéta a jó vércukor beállítás mellett késlelteti ennek a szövődménynek a kialakulását. A növényi fehérjék kevésbé ártalmasak a vesére, mint az állati eredetűek. Az egyidejű magas vérnyomás a káros hatásokat jelentős mértékben felerősíti.

3. Az idegek: a perifériás, hosszú idegek károsodása (pl. a lábon egy-egy idegrost hossza meghaladhatja az egy métert), neuropathia kialakulása késleltethető esszenciális zsírsavakkal omega 3 kivonattal, alfa liponsavval, és B vitaminokkal.

4. A láb: ha az előbb említett neuropathia akár önmagában, akár érszűkülettel kombinálva jelene van, akkor a lábon nem gyógyuló fekélyek, súlyos keringési zavarok keletkezhetnek, amik gyakran a lábujjak, vagy a végtag elvesztésével járhat. A dohányzás tilos! A jó minőségű cipő, a láb megfelelő gondozása mellett sokat segíthetnek az esszenciális zsírsavak, a B vitaminok, a C-vitamin is.

5. Szívbetegség és stroke: cukorbetegekben ezek a betegségek 2-4 szer gyakoribbak, mint cukorbetegségben nem szenvedők esetében. Ezért itt is nagyon hasznos lehet az omega 3 zsírsav mellett a fogyás, a sok zöldség, az olíva olaj, a testmozgás és a dohányzás teljes kerülése is.

6. A fogak: fog és ínybetegségek gyakorisága is sokkal nagyobb, ezért az omega 3 zsírsavak (Harvard Medical School) és a bőséges C-vitamin fogyasztás itt sem nélkülözhető.

Összefoglalva, elsősorban figyeljen a testsúlyára (mediterrán diéta!), ne dohányozzon, naponta 40 percet töltsön testmozgással, fokozott szájhigiénia és testhigiénia, rendszeres orvosi ellenőrzések, jó vércukor kontroll, normális vérnyomás (130/80!) lehet a megelőzés legfőbb kulcsa.

Mondani könnyű, de hogyan?

Nézzük meg az ADA (Amerikai Diabétesz Szervezet) ajánlásait:

1. Napi 2-5 adag zöldség. Na, ez már sokaknál elbukik, ilyenkor segíthet napi egy liter Super Greens, vagy 2x3 dl Green Magma, ami kb. ennek megfelelő mennyiséget tartalmaz.

2. Napi 2-4 adag gyümölcs. Ha ez nem megy, akkor segíthet a 2x1 kapszula tőzegáfonya, vagy napi 2x10ml Flavonoid komplex.

3. Legalább napi 130g szénhidrátot be kell vinni, mert az agy ennyi cukrot megkíván a működéséhez, de ezt csak összetett formában, főzelék, gabonafélék formájában, nem pedig cukor formájában kell elfogyasztani.

4. Tejből csak keveset és azt is zsírmentes formában (2, max. 3 egység javasolt).

5. Zsírok, olajok: csak olíva olaj, ill. esszenciális zsírsavak jöhetnek szóba (pl. omega 3)

6. Hús. Rég idejét múlt a „húst hússal” egyen a cukorbeteg jelige. Nincs is semmi értelme, mert a máj a felesleges fehérjéből úgyis cukrot képez - 100g fehérjéből 50g cukor képződhet (glukoneogenezis), ez pedig egyáltalán nem jó. Napi 0,8 g/testsúly kg elegendő és az is fehér hús legyen.

Omega zsírsavak

SuperGreens

Green Magma

Tőzegáfonya

C-vitamin
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!