A cukorbetegség vajon növeli az artritisz kialakulásának esélyét? A legtöbben nem tudnának egyértelmű választ adni erre a kérdésre. Amerikai kutatók (Centres for Disease Control) azt találták, hogy a cukorbeteg emberek 52%-ánál fordul elő oszteoartritisz. És ez nem csak az időseket érinti. A tanulmány szerint a 18 és 44 év közötti cukorbetegeknél 27% az artritisz előfordulási esélye, mely 250-szerese a nem cukorbeteg populációban mért valószínűségnek.

A cukorbetegség és az oszteoartritisz kialakulásában is fontos szerepe van a túlsúlynak és a krónikus gyulladásoknak. Túlsúly kialakulása esetén az emberek egyre kevesebbet mozognak, mivel a mozgás fájdalmas lehet, s ez tovább növeli a felhalmozott zsírszövetet. Kialakul egy ördögi kör, melynek során inzulin rezisztencia alakulhat ki, s ez már a cukorbetegség kapuja.

A cukorbetegség negatív változásokat eredményez a mozgásszervi rendszerben, ízületi fájdalom, izommerevség, duzzanat, fájó göbök alakulhatnak ki (fájó ízületek, ujjak, vállak, stb.). Ha a cukorbetegség több éve fennáll, diabéteszes neuropátia alakulhat ki.

A 2-es típusú cukorbetegség a cukros ételek és finomított szénhidrátok túlzott mennyiségű fogyasztásának hatására alakulhat ki, melyek elősegítik a belső gyulladások kialakulását. A gyulladás hatására a hasnyálmirigyben elpusztulnak az inzulintermelő béta sejtek, így csökken a sejtek cukorfelvevő képessége. Oszteoartitisz és reumatoid artritisz során a gyulladások károsítják az ízületi porcokat. Így a tipikus cukorbetegséget előidéző táplálkozás artritisz kialakulásához vezethet, vagy súlyosbíthatja a meglévő betegség állapotát.

Ettől függetlenül az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz más módon kapcsolódik a cukorbetegséghez.

Reumatoid artritisz vs. cukorbetegség

Mind az 1-es típusú cukorbetegség, mind pedig a reumatoid artritisz autoimmun betegségek. 1-es típusú cukorbetegeknél a szervezet saját immunrendszere megtámadja a hasnyálmirigyet, reumatoid artritisz során pedig az immunrendszer az ízületeket támadja meg.

Az olyan gyulladást jelző markerek, mint a c reaktív protein vagy az interleukin 1 (IL-1) emelkedett mértéket mutat RA és 1-es típusú diabétesz esetén is.

Oszteoartritisz vs. 2-es típusú cukorbetegség

Az oszteoartritisz és a 2-es típusú cukorbetegség legfőbb rizikófaktorai az életkor és a testsúly.

A legfontosabb: a megelőzés.

Az egészséges, gyulladáscsökkentő étkezés, mint a mediterrán diéta, segít fenntartani a normál vércukorszintet. A mediterrán étrend gazdag jó minőségű zsírokban, zöldségekben, rostokban (teljes kiőrlésű gabonák). Fontos, hogy egyszerre csak kis mennyiséget együnk, mivel a túl sok táplálék inzulinszint emelkedést okozhat.

Az egészséges táplálkozáson felül pedig fontos a rendszeres, napi 30 perc testmozgás, mely szintén jelentősen csökkentheti a cukorbetegség rizikófaktorait. 
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!