A cukorbetegséget nagyon komolyan kell vennünk, mivel egy igen súlyos, többnyire rejtőzködő betegség, ami rohamosan terjed a fejlett világban. Egyes felmérések szerint 15 év múlva már minden 10. embert érinteni fog Magyarországon.

A cukorbetegséggel az a legnagyobb probléma, hogy a betegség során megnő bizonyos súlyos szövődmények kockázata. Melyek ezek?

- szívinfarktus
- stroke
- vakság
- fekély
- veseelégtelenség
- amputáció (láb)

Mára a világon már több százmillió ember szenved cukorbetegségben és évente kb. 4 millióan halnak meg diabétesz következtében.

Tudta Ön, hogy Magyarországon átlagosan

- minden nap 2 cukorbeteg ember veszíti el a látását?
- minden nap 7 cukorbeteg embernél végeznek végtag amputációt?

A cukorbetegek 90%-a a 2-es típusba tartozik. A 2-es típusú diabétesz általában 35 év felett jelenik meg és elhízás társul hozzá. A szervezet kezdetben úgy védekezik a magas vércukorszint ellen, hogy a hasnyálmirigy több inzulint termel, a betegség előre haladtával azonban kialakul az inzulin-rezisztencia, a hasnyálmirigy kimerül, inzulin elválasztása elégtelenné válik. Ez már a kettes típusú cukorbetegség.

A 2-es típusú diabétesszel ellentétben az 1-es típusú cukorbetegség során a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjei teljesen elpusztulnak tisztázatlan okok miatt. Ez az állapot jelenlegi tudásunk szerint csak inzulinpótlással orvosolható, bár igen érdekes kutatások vannak a témában, melyek elképzelhető, hogy hamarosan rácáfolnak erre (a glukagonnal kapcsolatos újabb ismeretekre gondolok).

A diabéteszt ezen kívül még okozhatják genetikai szindrómák is, melyek a béta-sejtek működési zavarait eredményezik.

Fontos még külön megemlíteni a terhesség során kialakult cukorbetegséget, melynek során a legfontosabb cél a magzat károsodásának megelőzése.

Gyakran felmerül a kérdés, hogy mit is jelent a HbA1c?

Nos, ez egy olyan laboratóriumi adat, mely 6-8 hétre visszamenőleg tükrözi az átlagos vércukor értéket.

A cukorbetegség nagymértékű térhódításában nagyon fontos szerepe van az egészségtelen életmódnak, a nem megfelelő táplálkozásnak és a fizikai aktivitás hiányának. Mindezek elhízáshoz, majd 2-es típusú cukorbetegséghez vezetnek.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sok esetben a diabétesz diagnosztizálása csak későn történik meg, amikor a szövődmények egy része már elkezd kialakulni.

Nem csak a világon, hanem sajnos Magyarországon is negatív tendencia figyelhető meg a cukorbetegség vonatkozásában. A hazai lakosság közel 80%-a túlsúlyos és csak nagyon kevesek végeznek megfelelő mennyiségű fizikai aktivitást. Ennek következtében magas a szív-, és érrendszeri betegségek száma is.

Ne felejtsük el: a hatékony terápia révén a diabétesz szövődményei akár 50%-kal csökkenthetők!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!