A cukorbetegség vonatkozásában a legegyértelműbb összefüggés a testtömeg index és a diabétesz kialakulási kockázata között van. Minél magasabb érték az adott egyén testtömeg indexe (BMI), annál nagyobb az esélye a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására.

A BMI 35 feletti értéke a 2-es típusú cukorbetegség vonatkozásában akár 5-10-szeres kockázatot jelenthet a normál BMI értékhez képest.

A cukorbetegség népbetegség a fejlett világban, ennek megfelelően Magyarországon is tapasztalni lehet a negatív tendenciákat. Magyarországon is fokozott kockázatot jelent a túlsúly és elhízás a cukorbetegség kialakulására. Mindez felnőttek és gyermekek esetén egyaránt igaz.

Egyes felmérések szerint a felnőtt magyar lakosság közel 80%-a túlsúlyos, és így nagyobb kockázattal kell szembenéznie a cukorbetegség vonatkozásában.

Magyarországon két tendencia figyelhető meg párhuzamosan:


1. folyamatosan csökken a lakosság száma
2. folyamatosan nő a cukorbetegek száma

Ez a két tendencia erősíti azt a hatást, hogy egyre nagyobb a cukorbetegek aránya hazánkban. Az elmúlt 20 évben gyakorlatilag megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon. Ezzel együtt nőtt a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények előfordulása is (vakság, amputáció, szív-, és érrendszeri betegségek, stb.).

Mindenki számára nagyon fontos információ, hogy a cukorbetegségnek vannak előjelei, és a cukorbetegséget megelőző állapot (ún. pre-diabétesz) még nem egyenlő a cukorbetegséggel. Ebben a stádiumban még normalizálhatjuk szervezetünk cukorháztartását és elkerülhetjük a szövődmények kialakulását.

Az ún. metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas húgysav szint) gyakran társul 2-es típusú diabétesszel.

A metabolikus szindróma előfordulási gyakorisága Magyarországon kb. 25%.

Aki tehát túlsúlyos vagy elhízott, fokozottan veszélyeztetett a szív-, és érrendszeri betegségek vonatkozásában!

Mik a cukorbetegség leggyakoribb szövődményei?

1. Szívinfarktus: 4-szer gyakoribb az esélye diabéteszben
2. Stroke (agyi infarktus): 4-szer gyakoribb cukorbetegségben
3. Vakság: leggyakoribb oka a cukorbetegség
4. Veseelégtelenség: 3-szor gyakoribb cukorbetegségben
5. Végtag amputáció: vezető oka a cukorbetegség

A cukorbetegség leggyakoribb szövődménye Magyarországon a szívkoszorúér betegség, a diabéteszes betegek kb. 30%-ánál fordul elő.

A 2-es típusú diabétesz esetén rendkívül fontos a megelőzés, illetve ha már kialakult, akkor a hatékony kezelés. A 2-es típusú cukorbetegség önmagában az szívinfarktus esélyét annyira megnöveli, mint azoknál az embereknél, akik már elszenvedték első infarktusukat.

TEHÁT A 2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGSÉG ÖNMAGÁBAN AKKORA RIZIKÓ TÖBBLELTET OKOZ, MINT EGY KORÁBBAN ELSZENVEDETT INFARKTUS!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!