A cukorbetegség mára „világjárvánnyá” vált, a legtöbb országban a negyedik leggyakoribb halálok. A betegek 90%-a II-es típusú cukorbeteg. Férfiakat és nőket egyaránt sújtja, 2025-re kb. 400 millió beteggel számolhatunk. A betegek között nagyon gyakori az elhízás, a fizikai inaktivitás, ami a fiatal korosztályt sem kíméli. Egyre több II-es típusú cukorbeteget találunk 20 év alatt is! A betegek kezelése évente több százmilliárd dollárt emészt fel, ami az egészségügyre fordított összegek 7-10%-ának felel meg. A betegség legfőbb jellemzője az elégtelen inzulinhatás: tehát vagy nincs elég inzulin, vagy van, de nem hat megfelelően - inzulin rezisztencia.

A betegség megfelelő változtatások nélkül, mindig progresszív (romló), idővel egyre több szerv és szervrendszer megbetegedése várható. A legfőbb célpontja a betegség szövődményeinek az érrendszer. A kis és a nagy erek egyaránt károsodhatnak, előbbire példa a retinopathia - szem ideghártya károsodása, a vese károsodása - nephropathia, és a perifériás idegrendszert pusztító neuropathia.

Utóbbira példa az infarktusok (szív, agy - ezt strokenak hívjuk), ill. a perifériás artériák szűkülete, érszűkület („kirakatnéző betegség” - néhány száz máter után intenzív vádli fájdalom, ami megállásra kényszeríti a beteget).

A betegek több mint 80%-a túlsúlyos. Ebből következően a vérnyomásuk is magas és ez a két betegség egymás hatását erősíti. A diagnózis szinte mindig elkésett, mert amikor a laborban ki tudjuk mutatni a betegségre jellemző kórósan magas vércukor értékeket, a betegek inzulintermelő sejtjeinek a fele már elpusztult. Van olyan állítás is, hogy ilyenkor inkább csak 20%-a van meg a béta sejtjeinknek - ezek termelik az inzulint.

Mivel a betegség az étkezőasztalnál keletkezik, kézenfekvő, hogy a megoldás kulcsa is ott van. A finomított szénhidrátok, cukrok, alkoholos italok, kávé, tej kerülendők, helyettük sokkal több sült, főtt, párolt zöldséget, főzeléket kellene fogyasztanunk: brokkoli, sóska, spenót, tök, padlizsán, avokadó, paradicsom, paprika, uborka, cukkini, mindenféle gyümölcslevek kerülendők, még a 100%-osak is! Ha valaki szomjas, ne tejet igyon, hanem vizet. A felnőtt ember, gyermek nem csecsemő és nem borjú, akinek szopnia kell. A gyümölcsök jók, de a lekvárok nem, húst ehet nyugodtan, de ha lehet inkább szárnyast, halat, ritkábban csak a vörös húsokat.

Naponta legalább negyven percet mozogjon (séta, kerékpár, úszás, stb.), kekszek, margarinok, fagylaltok kerülendők.

A kukorica jó, de a gabonákat, beleértve a rizst is inkább kerülje. A müzlik egyenesen tilosak! E mellé néhány táplálék kiegészítő feltétlenül ajánlott, pl.

- napi egy-két liter Super Greens
- vagy 2x3 dl Green Magma
- Omega E-ssentials kapszula, főleg vacsora után
- Citrus flavonoidokat tartalmazó C-vitamin készítmény

A szervezet mindig túlbiztosít. Ezen életmód mellett az a 20-50%-os béta sejt kapacitás is elég lehet a normális vércukor értékek fenntartásához és már 5kg-os testsúlycsökkentés is 20%-kal csökkenti a szív és ér eredetű halálozást, miközben a vérnyomás is 5-7 Hgmm-t csökken.

Személyes meggyőződésem, hogy a koleszterin közelítőleg sem annyira ártalmas, mint a cukor. Ha a világ összes cukorgyárát bezárnák, sokkal látványosabban nőne meg várható élettartamunk, mint amit a koleszterein csökkentés eddig eredményezett.

WEBÁRUHÁZ

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!