Régóta tudjuk, hogy szoros kapcsolat van a cukorbetegség és bizonyos szívbetegségek kialakulása között. Mivel a II-es típusú cukorbetegség jelentősen megnöveli a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét, a jelenlegi protokoll (orvosi terápia) célja az, hogy ezt a kedvezőtlen tendenciát megakadályozzuk vagy legalábbis mérsékeljük. Azonban a napokban 3 kezelési módról is kiderült, hogy nem használ, sőt, bizonyos esetekben ront a helyzeten.

A vizsgálatnak azért is van nagyon komoly jelentősége, mert pl. csak az USA-ban 21 millió ember szenved II-es típusú diabéteszben, a cukorbetegség napjaink népbetegsége, közvetlen és közvetett módon nagyon sok ember halálát okozza. A legújabb eredményeket az American College of Cardiology (Amerikai Kardiológusa Társaság) legutóbbi ülésén mutatták be, mely megjelent a híres The New England Journal of Medicine című folyóirat internetes weboldalán is.

II-es típusú cukorbetegségben a szervezet rezisztens az inzulin hormonnal szemben, mely abnormálisan magas vércukor szintet eredményez, ami szem, vese és idegrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Manapság a vezető halálok a különböző szív-, és érrendszeri események következménye. A szívinfarktuson átesett betegek 1/3-a szenved cukorbetegségben, míg a teljes lakosság „csupán” 9%-át sújtja II-es típusú diabétesz. A szívbetegek további 25%-a áll a cukorbetegség szélén, abnormálisan magas vércukor értékekkel. A szívbetegek körében tehát sokkal gyakoribb a cukorbetegség.

A magas vércukorszint tehát jelentősen növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, azonban kutatók 2 évvel ezelőtt azt találták, hogy a szigorúan kontrollált vércukorszint sem véd meg a szívbetegségektől, illetve az abból fakadó halálozástól II-es típusú diabéteszben. A kutatók szerint ennek oka az, hogy a II-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek egyéb értékei is nagyon rosszak: pl. alacsony HDL koleszterin, magas összkoleszterin, magas LDL koleszterin, magas vérnyomás. Ráadásul a II-es típusú cukorbetegek többsége idősebb és jelentős túlsúllyal rendelkezik.

Így logikusan jött a gondolat, hogy nem elég a vércukorszintet figyelni, hanem más rizikófaktorokat is figyelembe kell venni. Egy nagy tanulmány pl. azt firtatta, hogy ha sikerül a cukorbeteg szisztolés vérnyomását 120 Hgmm alá csökkenteni, akkor jelentősen csökkenthető-e a szívbetegség kialakulásának esélye, illetve a halálozás? A hipotézis ígéretes volt, mivel egyértelmű kapcsolat van a magas vérnyomás és a stroke (agyvérzés) kialakulása között, 115 Hgmm feletti vérnyomásnál megnő a stroke esélye. Az egyértelmű bizonyítás érdekében a 4773 résztvevő felének úgy állították be vérnyomását, hogy a szisztolés érték ne haladja meg a 120 Hgmm-t, míg a csoport másik felénél a 140 Hgmm-t. Az alacsonyabb vérnyomást átlagosan 3,4 db gyógyszerrel, míg a magasabb vérnyomást átlag 2 gyógyszerrel sikerült beállítani. Hatalmas meglepetést okozott a tanulmány eredménye, ugyanis egyértelműen igazolódott, hogy a több gyógyszerrel elért alacsonyabb vérnyomás nem jelent védelmet a szívinfarktussal, illetve a szív-, és érrendszeri eredetű halálozással szemben II-es típusú cukorbetegségben. Az alacsonyabb vérnyomású csoportnál (akik több gyógyszert szedtek) azonban gyakrabban jelentkeztek a gyógyszerek mellékhatásai, mint a magas kálium szint vagy a veszélyesen alacsony vérnyomás.

A II-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg jelentős részénél magas összkoleszterin, magas triglicerid szint és alacsony HDL (jó) koleszterinszint mérhető. Ez a kombináció növeli a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Néhány tanulmány arról számolt be, hogy egy bizonyos gyógyszercsoport, a fibrátok képesek csökkenteni a szívbetegségek kialakulását azokban a cukorbetegekben, akik nem szednek statint. A kérdés az lett, hogy vajon azoknál a cukorbetegeknél is csökken-e a rizikó, akik statint szednek? 5518 II-es típusú cukorbeteg bevonásával készített tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a fibráttal kiegészített statin kezelés nem csökkentette tovább a rizikót. A statinok elsősorban a koleszterinszintet csökkentik, míg a fibrátok a trigliceridet csökkentik számottevően és a HDL szintet emelik. Ezért tűnt a kettő kombinációja ígéretesnek. Feltehetően a magyarázat az lehet, hogy a gyógyszerekből fakadó előny elveszett a 2 gyógyszer okozta mellékhatások miatt (izom és májkárosodás). Ez egy hatalmas csalódás, de rendkívül fontos tény, hiszen rámutat arra, hogy nem minden gyógyszer hat úgy cukorbetegségben, ahogyan korábban gondoltuk, és számos korábbi terápia nem is megfelelő, illetve nagyon oda kell figyelni az alkalmazott gyógyszerek mennyiségére, hiszen a több nem mindig jobb, sőt sok esetben kifejezetten rosszabb.

Mindezek tükrében még inkább felértékelődik minden olyan módszer (mozgás, fogyást élettani módon elősegítő táplálék kiegészítők, esszenciális zsírsavak, a dohányzás kerülése, mediterrán diéta, stb.), amik a II-es típusú cukorbetegség kialakulását késleltetik ill. a betegség szövődményeit mérséklik. A mértéktelen gyógyszerfogyasztás eredményei csak korlátozottak, hatalmas szükség van a megelőzésre, a természetes összetevőkből származó étrend-kiegészítőkre.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpgGreen Magma vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/gm.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!