Az emberiség egy jelentős részének szervezete rezisztens az inzulinnal szemben, tehát testében az inzulin nem képes lebontani a cukrot. Az inzulinnak az a feladata, hogy a glükózt a sejtekhez szállítsa, ezzel energiát biztosítva számukra. Ha valaki rezisztens az inzulinnal szemben, akkor szervezete egyre több és több inzulint juttat a véráramba (tehát egyszerre van jelen az inzulin rezisztencia és a hiperinzulinizmus!), hogy megpróbálja kompenzálni az alacsony hatásfokot. Ilyenkor a szervezet úgy működik, mint az az autó, amelyikben egyszerre nyomják teljes erővel a gázpedált és a féket is. Nincs az a kocsi, ami ezt sokáig kibírná és ugyan így van ezzel az ember is.
Mi lehet a módja annak, hogy a szervezet inzulin érzékenységét növeljük és párhuzamosan csökkentsük a felsorolt súlyos betegségek kialakulásának rizikóját?
Az elsődleges és legfontosabb tényező az életmód, azon belül is a táplálkozási szokások gyors változtatása. A legjobb módszer a szervezet inzulin érzékenységének növelésére az étkezési szokások megváltoztatása. A magas cukor tartalmú, magas feldolgozottságú, nem természetes ételek, valamint a fehér lisztből készült, alacsony tápértékű ételek rendkívüli mértékben megnövelik az inzulintermelést.
A fehér lisztből készült étkek helyett a magas rost tartalmú, teljes kiőrlésű ételeket kell előnyben részesíteni. Összességében az alacsony glikémiás indexű és glikémiás telítettségű táplálékokat kell fogyasztani, melyek nem generálnak magas inzulin szintet. Ez azért nagyon fontos, mert vannak olyan táplálékok, amiknek a vércukor emelő hatása csekély (pl. tej), ugyanakkor aránytalanul magas inzulin választ provokálnak, mert a glikémiás telítettségük magas. A zöldségek és gyümölcsök többségének azonban a glikémiás telítettsége alacsony, tehát ezért nagyon fontosak a zöldségek, gyümölcsök, a többszörösen (halolaj) és egyszeresen telítetlen zsírsavak (mogyoró, mandula, olíva olaj, magvak) rendszeres fogyasztása. A zsíros húsok helyett a sovány húsokat és a növényi fehérje forrásokat kell választani (kendermag, borsó, stb.).
A magas rosttartalmú, alacsony zsírtartalmú ételek képesek a leginkább csökkenteni az inzulin rezisztenciát. De itt is inkább a zöldségekben és csírákban fellelhető rostokra gondolok és nem a kiérlelt gabonák rostjaira, amik nagy mennyiségben tartalmaznak számunkra idegen és gyakran allergizáló, emészthetetlen fehérjéket (ilyenek pl. a glutén vagy a hüvelyeseknél a lektinek). Ezeket, ha lehet, kerüljük el.
A rendszeres mozgás, fizikai aktivitás szintén jelentősen képes csökkenteni az inzulin rezisztenciát. Az a legjobb, ha az aerob mozgást (pl. séta, futás, kocogás) az erősítő gyakorlatokkal kombináljuk (pl. súlyzózás). Az izomépítéshez ugyanis cukor égetésre van szükség, ami csökkenti a vércukor szintet, segíti a fogyást, és növeli az inzulin érzékenységet.
A rendszeres, napi 7-8 óra pihentető alvás, a különböző meditációs gyakorlatok, a stressz kerülése csökkenti a kortizol szintet, ami szintén csökkenti az inzulin rezisztenciát.
A fent leírt lépésekkel nagyon sokat tehetünk egészségünkért, a lényeg, hogy életmódunk szerves részeként építsük be őket mindennapjainkba. A Super Greens és a köré épített komplex rendszer (kendermag protein, klorofill, Himalája só, klorofill cseppek, omega e-ssentials) megteremtik annak bázisát, amire az új, megváltozott étrend alapozható (minden nap zöld főzelékek, turmixok, pl. avokadó, sok nyers, főtt, sült, párolt zöldség, hetente kétszer tengeri hal, legalább napi 2-3 l víz elfogyasztása, a tea, kávé, alkohol, üdítők kerülése, mert e nélkül a legjobb táplálék kiegészítő komplex sem ér semmit).
Fogadjuk el, hogy azért, mert ma sok-sok millióan azt esszük, amit eszünk és azt isszuk, amit iszunk az nem azt jelenti, hogy ez a normális a szervezetünk számára. Az, hogy a korábban olyan ritka infarktus és stroke mára első számú tömeggyilkossá vált a rosszindulatú daganatokkal karöltve, ennek okai éppen itt keresendők.
SuperGreens vásárlás
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!