Normál glükóz toleranciáról akkor beszélünk, amikor az éhomi vércukorszint 6 mmol/l alatt van és az orális glükóztolerancia teszt 2 órás értéke is 7,8 alatt marad.

Az orális glükóztolerancia teszt (OGTT) lényege, hogy miután levették az éhomi vérmintát, a vizsgált személynek 75g glükózt kell 2-3 dl vízben feloldva 5 perc alatt elfogyasztania. A glükóz elfogyasztását követőn 2 órával kell az újabb vérmintát levenni.

Emelkedett éhomi vércukorszintről akkor beszélünk, amikor az éhomi vércukorszint meghaladja a 6,1 mmol/l értéket, de még 7 alatt van és ezzel párhuzamosan az OGTT értéke is 7,8 alatt van.

Csökkent glükóztolerancia (IGT) esetén az éhomi vércukor 7 alatt van, az OGTT azonban 7,8 és 11 között.

Cukorbetegségről (diabetes mellitus) akkor beszélünk, ha az éhomi vércukor 7 fölött van és az OGTT 2 órás értéke 11,1 fölött.

A cukorbetegek diétás étrendjének célja az optimális anyagcsere fenntartása, a vércukorszint ideális értékek közé szorítása. Az étrendnek illeszkednie kell a kezeléshez, illetve más elemekhez: pl. mozgás, gyógyszerek, stb.

A megfelelő étrend megválasztásához fizikai aktivitásnak is kell társulnia, így együttesen lehet jó eséllyel megelőzni a szövődmények kialakulását.

A cukorbetegek étrendjének energiatartalma 25-30 kcal/testsúly kg közé kell esnie. Ez egy 80 kilós embernél napi 2000-2400 kcal-t jelent. Túlsúly esetén ezt az értéket 500-1000 kcal-val kell csökkenteni, hogy lehetővé váljon az egészséges, nem megterhelő, fokozatos fogyás. Ez hetente kb. 0,5-1kg-ot jelent.

Cukorbetegek diétás étrendjének összetétele:

- többségében magas rosttartalmú szénhidrátok (naponta 30g feletti élelmi rost)
- fehérje (0,8-09 g/testsúly kg, 80kg-os embernél napi 64-72g fehérje)
- zsír (többszörösen telítetlen zsírsavak, olívaolaj, tökmagolaj, stb.)

Nagyon fontos, hogy a cukorbetegek cukrot vagy cukorral készült ételeket, italokat ne fogyasszanak. Ugyanakkor az agynak, a központi idegrendszernek nagy szüksége van a glükózra, ezért a szénhidrát bevitelt napi 130g alá szorítani kifejezetten káros.

Rendkívül fontos tényező az étkezések időpontjainak megválasztása, cukorbetegeknek javasolt a napi 5-6-szori étkezés: reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora, utóvacsora. A kalória bevitel kb. egyharmadát az ebéddel kell biztosítani, tízóraira és uzsonnára érdemes kisebb mennyiségű ételt fogyasztani.

Az alkohol és a dohányzás a cukorbetegek hosszabb távú életkilátásait jelentős mértékben rontja.

A cukorbetegek vércukorszintjének két szélsőséges állapota a hipoglikémia (alacsony vércukorszint) és a hiperglikémia (magas vércukorszint).

Hipoglikémia esetén a vércukorszint 3,5 mmol/l alá süllyedhet, ekkor 10-15 g gyorsan felszívódó szénhidrátot kell fogyasztani. A hipoglikémia főbb tünetei: remegés, hideg veríték, látászavar).

Hiperglikémia során a vércukorszint 13,9 mmol/l fölé kúszik, melynek főbb tünetei: hányinger, szomjúság, szájszárazság, gyakori vizelési inger. Javasolt ilyenkor a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás és a kezelőorvos utasításai szerinti eljárás.

A megfelelő étrend mellett (mediterrán, lúgosító étrend) is szükség lehet gyógyszerekre és/vagy inzulin kezelésre. Ilyenkor a vércukor önellenőrzése, ennek naplóban történő vezetése rendkívül fontos feladat.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!