Minden sikeres orvosi kezelés alfája és omegája az életmód megváltoztatása, a rendszeres diéta és a kezdetben könnyű, de fokozatosan növekvő intenzitású fizikai tréning.

Ha ebből a három alapvető tényezőből egy is elmarad, akkor tartós, sikeres fogyás nem remélhető.

A diéta során a napi kalória bevitel ne haladja meg az 1500 Kcal értéket. El kell kerülni a finomított szénhidrátokat és főleg a gabona termékek közül a búzát! Ennek az az oka, hogy szemben az ősi búza fajokkal (tönköly, alakor) a mai búzaféleségek genetikai hibridek, rövid szárúak, sok szemsoros kalásszal bírnak és számtalan felesleges kromoszómával rendelkeznek. Az így kialakult DNS többlet következtében, az ilyen búzában lévő fehérje (glutén) szerkezetében (aminosav összetételében) jelentős mértékben eltér az ősi búzafajok aminosav összetételétől. Ezért olyan elterjedt betegség manapság a cöliákia (glutén enteropathia). Ez a megváltozott glutén komoly szerepet játszhat bizonyos autoimmun betegségek, sőt limfómák kialakulásában is (tudjuk, hogy lisztérzékenységben a malignus limfómák gyakorisága sokkal magasabb, mint a normál populációban).

Ebből a szempontból sokkal kedvezőbb a rozs, vagy a zab. Bár mindkettő tartalmaz glutént, de koránt sem terjedtek el olyan hibridek a gyakorlatban, mint amit a búzánál tapasztalunk.sugar6.jpg

Tehát nem elég a teljes kiőrlésű gabona fogyasztása, mert ha ez a mai „csodálatos” hibrid búzából készült, akkor nem sokat érünk vele, hanem az ősi búzákból készült, teljes kiőrlésű termékek fogyasztása ajánlott (tönköly, alakor).

Az 1-es, és a 2-es típusú diabétesz gyakorisága is szoros kapcsolatba hozható a búza hibridek egy főre eső fogyasztásának a mértékével. Ezért csecsemőnek, még ha már elmúlt 8 hónapos, akkor se adjunk soha kifli csücsköt rágcsálni és 16 hónapos koráig tehéntejjel se kínálgassuk. Utána is a csak kevés tejet kapjon a gyermek (napi max. 1-2 dl).

A napi rostbevitel érje el a 30g-ot, a zsírok közül kerülni kell a transz zsírokat (sertészsír, margarinok), helyettük lenmagolaj, olíva olaj, kukorica csíra olaj, tökmagolaj ajánlott.

Minden nap legalább fél órát kell mozogni, ez lehet úszás, kocogás, séta, Nordic Walking, kerékpározás, úgy, hogy a nyugalmi pulzust a terhelés időtartama alatt kb. 30-cal emeljük meg. Szívbetegek konzultáljanak kardiológusukkal, de itt is fontos a tréning, minden nap, legfeljebb a tréning pulzus egyénre szabottan alacsonyabb lehet.

A dohányzás nem fogyaszt, hanem gyilkol, tehát nem fogadható el, hogy valaki azért dohányozzon, mert különben hízni kezd, ha abba hagyja.
 
Aki elhízik, az szinte 100%-ban hosszabb-rövidebb idő elmúltával cukorbeteg lesz. Ha látunk egy kövér embert, bátran fogadhatunk rá, hogy cukros, még akkor is, ha ő úgy tudja magáról, hogy nem az.

A 2-es típusú cukorbetegek több mint nyolcvan százaléka ugyanis elhízott!

Ennek oka az, hogy a kövér emberek sejtjei érzéketlenné válnak az inzulinra (inzulin rezisztencia), minek hatására a vércukor szintjük megemelkedik. A2-es típusú cukorbetegeknél mindig kimutatható valamilyen mértékű inzulin rezisztencia (az egyes típusúak egy nagy részénél egyébként szintén).

A cukorbetegek több mint 75%-a szívbetegségben vagy stroke-ban, kb. 10%-uk pedig vesebetegség következtében hal meg. Ma a vakság legfőbb oka is a cukorbetegség!

A világon több mint egy milliárd elhízott ember él (WHO). Az ő kezelési költségük olyan horribilis összegeket emészt fel, ami sok ország költségvetését, egészségbiztosítását komoly mértékben megrendíti. Obama elnök egészségügyi reformját fél kézzel finanszírozhatnák, ha nem az USA-ban élne a legtöbb kövér ember a világon.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!