Mit jelent az elsavasodás vagy acidózis? Milyen következményekkel jár? Megoldást jelent-e az acidózissal szemben a lúgosítás? Elegendő-e a lúgosító ételek és lúgosító italok (SuperGreens) fogyasztása?

A modern nyugati társadalmak elöregedésével a korhoz kapcsolódó betegségek előfordulási gyakorisága nő. Ilyenek a rák, a cukorbetegség, a szívbetegség, stb. Sajnos azonban az előbb felsorolt betegségek mellett, számos más betegség előfordulási aránya is nő és nem csak az idősebb korosztályban. Ennek legfőbb oka modern életmódunkból ered: stressz, légyszennyezettség, kevés testmozgás, nem megfelelő táplálkozás, savas, savasító ételek és italok nagy mennyiségű fogyasztása.

Mit is jelent az acidózis, az elsavasodás?

Acidózisról akkor beszélünk, ha vérünk és szöveteink kémhatása savas irányba tolódik el.

Miért olyan fontos ez?

Testünk, szervezetünk addig marad életben és egészségben, amíg az őt alkotó 100 trillió sejt képes kommunikálni egymással. Ez a kommunikáció elektromos, kémiai és hormonális úton történik. Ahhoz, hogy ezek a folyamatok megfelelően tudjanak működni, elengedhetetlen, hogy a szervezet kissé lúgos állapotban legyen. Ha a szervezet elsavasodik, működési zavar lép fel a sejtekben, ami betegségek kialakulásához vezethet.

A kémhatás mérésére a pH skála szolgál. Az 1-es érték jelzi a legsavasabb, míg a 14-es a leglúgosabb közeget. A 7-es érték neutrális. A vér ideális kémhatása 7,43, tehát enyhén lúgos. A 7,5 (alkalózis) fölötti érték ugyan olyan káros, mint a 7 alatti (acidózis).

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a pH skála nem lineáris, tehát egy viszonylag kis eltérés a skálán hatalmas változást jelent a kémhatás szempontjából.

A krónikus acidózis problematikája

Az emberi szervezet olyan, mint az anyatigris, mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja a vér ideális sav-bázis egyensúlyát, még olyan áron is, ha önmagát közben kizsákmányolja. Ha túlságosan sok sav kerül szervezetünkbe, szerveink folyamatosan azon dolgoznak, hogy közömbösítsék azokat. Ilyen szerepet végezhet a tüdő, a vesék, a bőr, stb. A káros savakat a szervezet elraktározza a szövetekben, csontokban, ízületekben. Ez a vészreakció azonban káros mellékhatásokhoz vezethet.

Az elsavasodott szövetek tökéletes táptalajt biztosítanak a különböző élősködőknek, gombáknak, baktériumoknak.

A szervezetnek vannak olyan „raktárai”, ahol lúgosító ásványi anyagok találhatók, s ezek bevethetők a káros savakkal szemben. A szervezet képes magnéziumot, kalciumot, nátriumot kivonni a csontokból, s ezek segítségével közömbösítheti a savakat. Ez a folyamat azonban igen káros a csontokra nézve.

Ha az emberi szervezet tartósan savas állapotba kerül, jelentősen lecsökken élettartama. A szövetek szerkezetileg átalakulnak, a sejtmembránok elvékonyodnak, a sejtek elgyengülnek és egyre több hibát ejtenek szaporodásuk és regenerációjuk során. A savas közeg meggátolja a kollagén és elasztin termelődését, melynek következménye a bőr elöregedése lehet.

Ha az acidózist nem kezelik, a káros savak megtámadják a szerveket és szöveteket, gyulladások kialakulásához vezetnek. A bőr és a vesék a legérzékenyebbek a savakkal szemben, károsodásuk következményeként súlyos betegségek alakulhatnak ki.

Az elsavasodott szervezet kevesebb oxigént képes csak magához venni, s ez szintén károsíthatja a szervezetet és megnyithatja az utat bizonyos kórokozók előtt. Emellett gyengülhet az immunrendszer, csökkenhet a fehérvérsejtek száma.
Az elsavasodás megszüntetésének legegyszerűbb eszköze a lúgos, lúgosító ételek, italok fogyasztása. Az elfogyasztott táplálék 60-80%-a legyen lúgos, és csupán 20-40%-a savas.

A leginkább savasító táplálékok: tea (nem a gyümölcs tea), kávé, bor és a legtöbb fehérje, gabonafélék, cukor és a káros zsírok. Lúgosító ételek a legtöbb zöldség és gyümölcs és a jó minőségű olajok és sók.

Mivel a 80:20-as arány betartása csupán az étkezés átalakításával rendkívül nehéz, ezért jelentenek hatalmas segítséget a lúgosító étrend-kiegészítő készítmények. Ráadásul, mint arról nem régiben írtam, a lúgosítás önmagában nem elég, sok más tényezőre is szükség van a valódi lúgosító életmód megvalósításához: Lúgosítás, de hogyan?

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!