Kutatók szerint a fehér rizs rendszeres fogyasztása növeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezek szerint minél több fehér rizst eszünk, annál nagyobb eséllyel leszünk cukorbetegek. Mindezt négy korábbi, összesen 350 000 embert érintő tanulmány (Kína, Japán, USA, Ausztrália) eredményeiből olvasták ki szakemberek.

Az Ázsiában élő emberek jóval több rizst fogyasztanak, mint pl. az amerikaiak vagy mi, európaiak. Így náluk a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége is magasabb.whiterice.jpg

Táplálkozástudományban jártas szakemberek szerint hetente 1-3 adag rizs elfogyasztása az ideális.

A rizs glikémiás indexe ugyanis relatíve magas, így elfogyasztását követően gyors vércukor emelkedést okoz.

Az alacsony glikémiás indexű táplálékok, mint pl. a barna rizs, lassabban bomlanak le a szervezetben, így hosszabb ideig biztosítanak teltség érzetet és kevésbé emelik a vércukorszintet.

A fehér rizs emellett kevés tápanyagot, rostot és magnéziumot tartalmaz, melyek egyébként fontos szerepet játszanak a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.

A 2-es típusú cukorbetegek száma rohamosan növekszik, sokan pedig nincsenek is tisztában azzal, hogy cukorbetegek. A nem megfelelő táplálkozás a 2-es típusú cukorbetegség elsődleges rizikófaktora, így odafigyeléssel, életmódváltással rendkívül sokat tehetünk egészségünkért!
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!