A glikémiás indexről korábban már bővebben írtam.
Ahhoz, hogy agy adott étel glikémiás terhelését meg tudjuk határozni, a glikémiás indexét meg kell szoroznunk az egy egységre jutó szénhidrát tartalmával, majd el kell osztanunk 100-zal.
Ha a kapott érték 20-nál nagyobb, akkor az étel glikémiás terhelése magas, ha 10 és 19 között van, akkor közepes, és ha 10 alatt van, akkor alacsony.
Nézzünk 3 példát:
3,5 dl kóla: 40,5 (szénhidrát tartalom) X 90 (glikémiás index) / 100 = 36,4 NAGYON MAGAS
Közepes méretű alma: 21 X 54 / 100 = 11,3 KÖZEPES
Agave édesítőszer: 32 X 30 / 100 = 9,6 ALACSONY
Ugyan az alma szénhidrát tartalma alacsonyabb, mint az Agave természetes édesítőszeré, a glikémiás terhelése mégis magasabb.
Ezért tehát ne sajnáljuk azt a kis fáradtságot és, ha diétázunk vagy egészségesen akarunk étkezni, akkor a glikémiás terhelést számítsuk ki, mert sokkal informatívabb, mint a glikémiás index és hasznosabb is.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!