A legfrissebb statisztikai adatok szerint a fejlett világ lakosságának kb. egyharmada szenved cukorbetegségben vagy az azt megelőző, ún. pre-diabéteszes állapotban. Ilyenkor a vér glukóz szintje megemelkedik, ami hosszabb távon súlyos betegségekhez, illetve szélsőséges esetben akár a beteg halálához is vezethet. 

Sajnos a tendencia nagyon rossz, 2050-re várhatóan megduplázódik a cukorbetegek száma. Ezt a „járványt” tehát meg kell előzni, életmódváltással, rendszeres testmozgással, egészséges étrenddel ez lehetséges. 

Milyen természetes ételeket ismerünk, melyek segíthetnek nekünk a cukorbetegség elleni küzdelemben?

1, Együnk rendszeresen kvercetinben gazdag ételeket. Az antioxidáns flavonoidok családjába tartozó kvercetin kutatások szerint képes csökkenteni a vércukorszintet azáltal, hogy növeli az inzulinszintet. A kvercetin emellett erős antioxidáns, mely közömbösíti a káros szabad gyököket, így gátolja a krónikus gyulladások kialakulását. A gyulladások csökkentésének más pozitív hatásai is vannak, mint pl. a vérnyomás csökkenése. 

Kvercetinben gazdag ételek: alma, citrusfélék, hagymák, zsálya, zöld tea, vörösbor, szőlő, meggy, étcsokoládé, áfonyafélék, olíva olaj. A kvercetin szerencsére ma már étrend-kiegészítő formájában is elérhető (pl. Flavonoid komplex, Tőzegáfonya kapszula).

2, Naponta egy teáskanál fahéj rendszeres fogyasztása szintén elősegíti a diabétesz megelőzését. A fahéj olyan speciális vegyületeket tartalmaz, melyek képesek stabilizálni a vércukor értékeket azáltal, hogy olyan hatást váltanak ki, mint az inzulin. A fahéj emellett lassítja a szénhidrátok felszívódását, így képes megelőzni a hirtelen vércukor emelkedést, valamint a gyors inzulin kiválasztódást, mely szintén hozzájárul az inzulin rezisztencia kialakulásához (inzulin rezisztencia során a sejtek érzéketlenné válnak az inzulinnal szemben, így az inzulin jelenléte mellett sem képesek felvenni a vérből a cukrot). 

3, Fogyasszunk minél több brokkolit és keresztesvirágú zöldséget

Az brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek szulforafánban gazdagok, mely egy erőteljes, anti-tumor hatású vegyület. De emellett tartalmaznak C-vitamint, krónot, rostokat, béta-karotint és más olyan hasznos vegyületet, melyek segítenek a cukorbetegség elleni küzdelemben. A bennük található antioxidánsok képesek csökkenteni a vér LDL-koleszterin szintjét, ami szintén kapcsolatban áll a diabétesz kialakulásával.  

4, Mozogjunk rendszeresen és kerüljük a magas feldolgozottságú, gyorséttermi ételeket. A túlsúly és elhízás a cukorbetegség egyik kulcsfontosságú rizikófaktora, rendszeres testmozgással csökkenthetjük testsúlyunkat, ami hosszabb távon fontos szerepet játszik a diabétesz megelőzésében. A rövid, de magas intenzitású gyakorlatok gyorsítják az anyagcserét, csökkentik az inzulinszintet és megakadályozzák a leptin rezisztencia kialakulását. 

5, Ügyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű magnéziumot juttassunk szervezetünkbe. Egyes becslések szerint a fejlett világ felbőtt lakosságának kb. 75%-a szenved magnéziumhiányban, pedig a magnézium kb. 300 biokémiai folyamathoz szükséges (csontok, sejtek, szervek, szövetek működéséhez). A rendszeres magnézium bevitel fontos tényező a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség megelőzésében.  

A helyzet kulcsa az inkretin tengely épsége. Az inkretinek  a vékonybél kezdeti szakaszán termelődő hormonszerű anyagok, amik az étkezés hatására termelődnek és nagyon hamar, néhány perc alatt elbomlanak.

Ezek a hormonok  csökkentik a glukagon szintet (az inzulin ellentett hormonja), növelik az inzulin érzékenységet a szöveteknek, valamint a hasnyálmirigy inzulin termelését is, és lassítják a gyomor kiürülését, ezáltal csökkentik az étvágyat. Mai modern étrendünk azt eredményezi, hogy az inkretin termelő sejtek elpusztulnak a vékonybél kezdeti szakaszán, így evéskor soha nem érezzük, hogy jóllaktunk igazán és sokkal többet eszünk, mint az szükséges lenne.

A fent említett ételek az inkretin „tengely” épségét vannak hívatva elősegíteni, ezáltal képesek a cukorbetegséget igen hatékony módon megelőzni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!