Régóta tudjuk, hogy a II-es típusú cukorbetegség növeli a szívinfarktus és stroke kialakulásának esélyét, azonban a legfrissebb kutatások szerint a fertőzések, a rák és a szellemi hanyatlás előfordulását is növeli. Ez idáig nem készült olyan tanulmány, mely arra kereste volna a választ, hogy átlagosan hány évvel rövidíti meg a betegek életét a II-es típusú diabétesz.

A II-es típusú cukorbetegség elsődlegesen a túlsúllyal, elhízással van szoros kapcsolatban, főleg középkorú embereknél alakul ki.

A II-es típusú diabétesz népbetegségnek számít a fejlett világban, emberek millióit érinti. A Cambridge-i Egyetem kutatói összesen 802 900 ember adatait elemezték és azt találták, hogy a II-es típusú cukorbetegség átlagosan 6 évvel rövidíti meg a betegek életét.

A betegség legfontosabb rizikófaktorai a kor, a nem, a testsúly és a dohányzás. A kutatók megállapították azt is, hogy a II-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb arányban fordulnak elő az alábbi betegségek:

- rák
- fertőzések
- szellemi hanyatlás
- májbetegségek
- emésztési problémák
- vesebetegség
- tüdőbetegség

A vezető halálok azonban a cukorbetegeknél a szív-, és érrendszeri betegségekből fakad.

A II-es típusú cukorbetegség tehát egy rendkívül kedvezőtlen állapot, mely a szervezet több részére is hatással lehet. Vannak olyan kutatások is, amik pl. kapcsolatot találtak a II-es típusú diabétesz és a depresszió között.

A II-es típusú cukorbetegség kezelésének legfontosabb része a beteg testsúlyának csökkentése. Mozgással és fogyással jelentősen csökkenteni lehet a vércukorszintet.

Ha sikerül egészségesen fogyni, csökkenhet a vércukor, a vérnyomás, a koleszterinszint, s így jelentősen javulhat a beteg életkilátása is.
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!