Az elmúlt években számos kutató kitüntetett figyelmet szentelt az egyik legfantasztikusabb természetes gyógyító növénynek, a kurkumának. Megtudtuk, hogy a kurkuma értékes hatóanyagai fontos szerepet játszhatnak pl. a rák megelőzésében, gyógyításában, a szervezet öregedésének lassításában, s most egy újabb kivételes tulajdonságára figyelhettünk fel. 

A Tufts University kutatói (Boston) felfedezték, hogy a kurkumában található legértékesebb vegyület, a kurkumin enyhítheti az inzulin rezisztenciát, szabályozhatja a vércukorszintet, ezáltal pedig megelőzheti a fölösleges zsírszövet kialakulását, az elhízást. 

A tanulmány során a kutatók 18 egeret 3 csoportra osztottak, az egyik csoport alacsony zsírtartalmú, a második csoport magas zsírtartalmú ételeket kapott, míg a 3. csoport tagjai szintén magas. Pár hét elteltével megmérték az egerek súlyát és a zsírszövet eloszlását. A kurkumint fogyasztó egereknél csökkent a testsúly gyarapodás mértéke, valamint a testzsír százalék csökkent, annak ellenére, hogy a táplálék bevitelt (kalóriát) nem korlátozták. Emellett csökkent az állatok vércukor-, koleszterin-, zsírsav-, és trigliceridszintje is. 

Hasonló eredményre jutottak a kínai Xi'an Jiaotong University School of Medicine kutatói is. 

Úgy tűnik tehát, hogy a kurkumában található értékes vegyületek csökkentik az inzulin-, és leptin rezisztencia mértékét, amit jellemzően a zsírokban gazdag táplálkozás okoz.  

A két tanulmány eredményeit támasztotta alá a Columbia Egyetem munkatárainak tanulmánya is, akik szintén azt tapasztalták, hogy a gyuladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag kurkuma egerekben csökkenti az inzulin rezisztencia mértékét, ezáltal fontos szerepe van a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!