A magas vércukorszint (hivatalosan glükóz szint), a cukorbetegség alapvetően két fő okból alakulhat ki.

Az egyik lehetséges ok, hogy a szervezet nem termel megfelelő mennyiségű vagy minőségű inzulint, vagy a szervezet nem képes azt jól, hatékonyan hasznosítani.

Az inzulin elengedhetetlen a sejtek számára a cukor feldolgozásában. A cukor a sejteknek olyan, mint az autóknak az üzemanyag, az inzulin hatására juthat be a sejtekbe. Megfelelő inzulin hiányában a cukor a véráramban marad és a vércukorszint megemelkedik. Így a sejtek nem jutnak elégséges energiához a normális aktivitáshoz, idővel károsodik a szív, a vesék, a szem, az erek és az idegrendszer.

A vércukor megfelelő szinten tartásával csökkenthetők a cukorbetegségből adódó hosszú távú komplikációk. Ez pedig csak rendszeres kontrollal, egészséges életmóddal, testmozgással és szükség esetén gyógyszerekkel érhető el.

A cukorbetegség

Mind I-es, mind pedig II-es típusú cukorbetegségben szükséges a folyamatos monitorozás, a megfelelő diéta és rendszeres testmozgás betartása.

Az I-es típusú diabétesz a legtöbbek által úgy ismert, mint a fiatalkori cukorbetegség, mivel rendszerint gyerekekben és kamaszokban alakul ki. Az I-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely elpusztítja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit. Ezek a sejtek termelik az inzulint. Az I-es típusú diabétesz, melyben jelenlegi tudásunk szerint a beteg egész életében inzulin pótlásra szorul, a cukorbetegek mindössze 5%-át érinti. Az I-es típusú cukorbetegség a fehér bőrűekben gyakrabban fordul elő, mint a nem fehér bőrűekben, az észak európai országokban egészen magas az előfordulási aránya. A pontos okok egyelőre nem ismertek.

A II-es típusú cukorbetegség jellemzően a felnőttek betegsége. Előfordulása sokkal gyakoribb, mint az I-es típusú diabétesznek. A cukorbetegek 90-95%-át II-es típusú cukorbetegnek diagnosztizálják. II-es típusú diabéteszben a szervezet vagy nem képes hatásos inzulint előállítani vagy nem képes azt megfelelően hasznosítani.

A II-es típusú cukorbetegek többsége túlsúlyos vagy elhízott, számos orvosi kutatás mutatott ki egyértelmű kapcsolatot az elhízás és a betegség kialakulása között. A II-es típusú cukorbetegséghez ráadásul gyakran társul magas vérnyomás és kóros vérzsír érték is. Sajnálatos módon az utóbbi évtizedek tendenciája alapján egyre gyakoribb a fiatalkori elhízás, ezáltal a II-es típusú cukorbetegség is.

Szoros vércukor kontroll

A magas vércukorszint károsíthatja belső szerveinket és szöveteinket. A cukorbetegség hosszú távú szövődményei a test szinte bármely részét érinthetik. A betegség gyakran vaksághoz, szív-, és érrendszeri betegséghez, agyvérzéshez, vesebetegséghez, végtag amputációhoz és idegrendszeri károsodáshoz vezet. A nem megfelelően kontrollált cukorbetegség a terhesség komplikációjához és születési rendellenességhez vezethet. A cukorbetegség terápiás célja a vércukorszint normál keretek között tartása a későbbi komplikációk megelőzése érdekében.

Ennek a szoros kontrollnak részét képezi a megfelelő táplálkozás, a rendszeres testmozgás és vércukorszint mérés. Ha az inzulin részét képezi a terápiának, az inzulin dózisát a vércukorszinthez kell igazítani.

dr. Robert Young szerint a cukorbetegség kialakulásának fő oka a szervezet savasodásában rejlik. Kutatásai során azt tapasztalta, hogy ha sikerül a szervezet megfelelő pH-értékét visszaállítani, a káros savakat közömbösíteni, a betegség jó irányba fordulhat. Véleménye szerint a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, stb. nem választhatók külön, ezek a súlyos állapotok mind egy tőből fakadnak, amit szerinte folyamatos lúgosítással, értékes fitonutriensek, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, sók és zsírsavak bevitelével lehet orvosolni.

SuperGreens vásárlás

http://www.drtihanyi.hu/uploads/body_sgph_promo_HUN.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!