A mangó a világ egyik legnépszerűbb, többnyire frissen, nyersen fogyasztott gyümölcse, népszerűségét azonban nem csak csodálatos ízének, hanem egészségünkre gyakorolt jótékony tulajdonságainak is köszönheti. 

Az elmúlt évek kutatásai azt támasztották alá, hogy a mangó segíti a szem működését, tisztítja a bőrt, csökkenti a vércukorszintet és bizonyos rákos daganatok kialakulásának megelőzésében is fontos szerepe lehet. 

Egy friss kutatás eredményei szerint (Federation of American Societies for Experimental Biology) a mangó rendszeres fogyasztása képes csökkenteni a vércukorszintet természetes cukor tartalma ellenére. Ez kiváló hír azoknak a 2-es típusú cukorbetegeknek, akik szeretnék beépíteni a mangót alacsony cukrot tartalmazó diétájukba. 

Állatkísérletekben elhízott egyedeknek napi 10g szárított mangót adtak 12 héten keresztül. A tanulmány végén a mangót fogyasztó állatok vércukorszintje szignifikánsan csökkent a kontroll csoportéhoz képest. 

A kutatás vezetője szerint a mangó vércukorra gyakorolt pozitív hatásának pontos mechanizmusa még nem ismert, de a jótékony tulajdonság nagy valószínűséggel a gyümölcsben található polifenol vegyületeknek köszönhető. 

Egy 2006-os ausztrál kutatás azt mutatta, hogy a mangó rendszeres fogyasztása csökkentheti a szervezetben kialakuló krónikus gyulladásokat, mérsékelheti a vér koleszterinszintjét. 

2011-ben az Oklahoma State University kutatói azt találták, hogy a mangó fogyasztása egerekben képes csökkenteni az inzulin rezisztencia mértékét, valamint normalizálja a vérzsírok értékét, így fontos szerepe lehet a szív-, és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A mangó jótékony tulajdonságainak tárháza azonban nem ér itt véget. A kutatók az elmúlt évtizedekben több mint 4000 különböző polifenol vegyületet azonosítottak a növényvilágban, melynek egy jelentős része megtalálható a mangóban. Ezen polifenolok elsődleges feladata, hogy befogják a káros szabad gyököket és óvják a sejteket a károsodásoktól, valamint a rákos folyamatok kialakulásától.

Néhány kutatás eredménye azt támasztotta alá, hogy a mangóban található értékes vegyületek fontos szerepet tölthetnek be a vastagbélrák és mellrák kialakulásának megelőzésében.  Ezeknél a rák típusoknál ugyanis a mangóban lévő vegyületek elősegítik a megvadult sejtek apoptózisát, a természetes, programozott sejthalált. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!