Kérdezik sokszor a betegek, hiszen az egész olyan tudományosan hangzik. Nos, a metabolikus szindróma csupán annyit jelent, hogy  a kívánatosnál magasabb a triglicerid (vérzsír) szintje a betegnek (normál érték 1,7mmol/l) és ezen felül alacsony a HDL-C (védő koleszterin) szintje (a HDL értéke alacsonyabb, mint 1,03mmol/l).

A nők harminc, a férfiak negyven százalékát érinti ez az anyagcserezavar.

Na és akkor mi van? - tehetnénk fel a kérdést, de előtte nézzük meg, hogy is néz ki ez a szindróma dióhéjban.

A magas triglicerid szintet leggyakrabban az elhízás, a szénhidrát dús étkezése okozza, ami általában mozgásszegény életmóddal társul. A magas triglicerid szint mindig azt eredményezi, hogy a HDL (az erekből a májba koleszterint szállító, tehát érvédő molekulák) szintje is lecsökken.koleszterin, metabolikus szindróma

Ez nagyon nem kívánatos, de a helyzetet tovább rontja, hogy a  magas triglicerid szint miatt az LDL koleszterin (nevezzük egyszerűen csak rossz koleszterinnek) összetétele is megváltozik. Két féle LDL koleszterint ismerünk. Az egyik az A típusú, nagyméretű LDL koleszterin, a másik a B típusú, kis méretű LDL koleszterin. Ha a triglicerid magas, akkor a B típusú LDL koleszterin szintje növekszik meg. Ezek könnyen oxidálódnak, a nagy faló sejtek bekebelezik őket, majd az érfalba vándorolva és ott elpusztulva kialakul a plakk (az a koleszterin dús lerakódás, ami az infarktus és a stroke kialakulásáért felelős).

Ezzel el is jutottuk korunk első számú megbetegedésének a lényegéhez.

Mi is  teendőnk?

Több mozgás, szénhidrát szegény diéta, ez főleg a natív cukrokra és keményítőre vonatkozik és nem a növényi rostokra. Emellett omega 3 zsírsavakat tartalmazó diéta, fogyás, a direkt zsíros ételek kerülése (helyette olíva olaj ajánlott).
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!