Teljesen mindegy, mert a kétféle cukor között semmiféle kémiai különbség nem mutatható ki. Ma a nádcukor nagyon trendi, ezért érdemes kicsit jobban utána nézni a dolgoknak. A nádcukor hazája nem Amerika, hanem India. Először Indiában készítettek a cukornádból cukrot. Indiában ma is nagyon kedvelik az emberek a cukrot, így nagyon sok rossz fogazatú, és bizony kövér ember él ebben a kontinensnyi országban. Sőt, Indiában az ezer főre vetített szívinfarktusok aránya messze meghaladja az európai átlagot. 

De visszatérve a cukorra. A keresztes háborúk idején ismerték meg Európában a cukrot az arabok révén. Nagy kincsnek számított, csak királyok és más koronás fők juthattak hozzá. Süvegcukor formájában szállították és minden királyi lakoma része volt az asztalon elhelyezett cukorsüveg.
 
Amerika felfedezését követően a cukornádat meghonosították az Új Kontinensen. A hatalmas igények kielégítéséhez nagy földek és rengeteg munkaerő kellett. Mivel addigra már az őslakos indiánokat szinte teljesen kiirtották, ezért Afrikából százezer szám hurcolták el az embereket rabszolgának a cukornád ültetvényekre.

Az 1700-as években már a cukor megfizethető volt nem a csak a királyok, hanem a polgárság számára is. 

Ebben az időben egy szorgos német vegyész, Sigismund Marggraf megfigyelte, hogy bizonyos répa fajtákból ugyan olyan cukrot lehet kikristályosítani, mint amilyen a nádcukor. Igen ám, de a répából sokkal kevesebb cukrot lehetett kivonni, mint a cukornádból, így felfedezése csaknem feledésbe merült, de ekkor kitörtek a napóleoni háborúk, melynek velejárója volt a kontinentális blokád. Európa újra cukor nélkül maradt. 

Ekkor vették elő Marggraf eredményeit, majd kitartó répanemesítésbe kezdtek, melynek következtében  a cukorrépa versenyképessé vált a cukornáddal. A háború után nem is álltak le soha többé a cukorrépa termesztéssel, és ez így van mind a mai napig. De azért egy különbség mégis csak van. A nádcukor ökológiai lábnyoma nagyon nagy. Gondoljunk bele, egy óceánt kell átszelni a hatalmas szállító hajóknak, hogy a cukor megérkezzen hozzánk. Ez nem  valami környezetbarát megoldás.

Magam egyik cukrot sem ajánlom, de ha mégis, akkor a kisebb kárt a répacukor fogyasztása jelenti itt Európában. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!