A táplálkozástudományi szakemberek azt javasolják, hogy mindenki fogyasszon el egy egészséges reggelit felkelés után, mára pedig kutatások is megerősítették, hogy szoros kapcsolat van a reggeli étkezés kihagyása és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.

A felmérés azt találta, hogy a rendszeres reggeli étkezés akár 31%-kal is csökkentheti a 2-es típusú diabétesz mellitus kialakulását, valamint a BMI-index növekedését.

Ez egy érdekes paradoxon, hiszen sokan éppen azért hagyják ki a reggelit, hogy fogyjanak, azonban ezzel éppen az ellenkezőjét érik el. Általában megfigyelhető a túlsúlyos vagy elhízott fiataloknál és felnőtteknél is, hogy náluk a nem reggelizők aránya magasabb, mint a normál testsúlyú populációban. Azok, akik nem reggeliznek, általában nagyobb adagot és több kalóriát fogyasztanak a következő étkezésnél, emellett pedig éhségüket különböző rágcsálnivalókkal enyhítik.

Természetesen nem csak a bevitt kalória mennyisége, hanem annak eloszlása is számít. Ha ugyan azt a mennyiséget kevesebb étkezéssel visszük be szervezetünkbe, nagyobb eséllyel hízunk el, mint ha több részre osztanánk a napi táplálékmennyiséget.

Megfigyelések a reggeli fogyasztással kapcsolatban:

-    azok a gyerekek, akik nem reggeliznek, többet hiányoznak az iskolából, mint reggeliző társaik
-    a reggelit elfogyasztó gyerekek egészségesebbek és fogékonyabbak a testmozgásra
-    azoknál a gyerekeknél, akik rendszeresen reggeliznek, alacsonyabb a vér koleszterinszintje
-    a nem reggeliző gyerekeknél gyakrabban fordul elő gyomorfájdalom

A reggeli a gyerekeknek, tinédzsereknek és felnőtteknek egyaránt energiát ad, javítja a memóriát, a koncentrálóképességet, a figyelmet, a kreativitás és még a hangulatot is.

Soha nem késő elkezdeni!

Ha eddig hanyagolta a rendszeres reggeli étkezést, fordítson figyelmet arra, hogy fokozatosan vezesse be életébe és meglátja, testileg és lelkileg is jobban fogja érezni magát!

breakfast.jpg
Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!