Ma, a fejlett világban a napi elfogyasztott kalória mennyiség a felnőttekben átlagosan 2000 kcal/nap. Már száz éve kb. úgy néz ki, hogy ebből 300 kcal a fehérje, 800-1000 kcal a zsírok és kb. 1400 kcal-t a szénhidrátok tesznek ki. Akkor mitől van ma olyan sok kövér ember és miért nem volt olyan sok régebben? Ennek a magyarázata kettős.

Az egyik: őseink ugyan ennyi kalória bevitel mellett sokkal többet mozogtak, tehát ledolgozták a felesleget. 

A másik fő ok a szénhidrátok belső megoszlásában keresendő. Régebben sokkal kevesebb finomított szénhidrátot fogyasztottak az emberek. Az összetett szénhidrátoknak a glikémiás indexe sokkal kisebb, mint a finomított fajtáknak. Ezáltal, bár ugyan annyi szénhidrátot ettek, de ez mégis sokkal kevesebb inzulin felszabadulását vonta maga után. Az inzulinról pedig jól tudjuk, hogy ha jelen van magasabb koncentrációban, akkor az kettős parancs a sejtek számára. Az egyik az, hogy tessék cukrot égetni, mert bőven van belőle. A másik, hogy ne tessék a zsírokat lebontani, mert ott vannak a jó kis cukrok. Tehát a magas inzulinszint mindig elhízáshoz vezet (néhány ritka kórképtől eltekintve). Az inzulin a zsírok mobilizálását és lebontását a zsírsejtekből hatékonyan gátolja.
 
Magas inzulinszint mellett fogyni nem lehet. Ezt sajnos sokszor látjuk az orvosi gyakorlatban is. Mikor a 2-es típusú cukorbeteg inzulinkezelésre szorul, akkor szinte mindig azt tapasztalajuk, hogy sajnos a betegek elkezdenek rohamosabban hízni, ezáltal az alapbetegséget még tovább rontjuk. Az elhízás következtében kialakuló inzulin rezisztencia még több inzulinért kiállt, így a beteg ördögi körbe kerül. Minél több inzulint kap annál kövérebb lesz.  Ebből az ördögi körből a beteg csak sok mozgással és nagyon pontosan tartott diétával (mediterrán jellegű diéta) törhet csak ki.
  
Mindig megfigyelhető. Ha a mozgással és a megfelelő étrenddel fogyni kezd a beteg, akkor az inzulin adagját csökkenteni kell, mert a túl sok inzulin hipoglikémiás rosszullétet okozhat (leesik a vércukor).

Rendszeres mozgás nélkül 2-es típusú cukorbeteget nem lehet jól beállítani.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!