Fogyókúrás tippek, egészséges fogyás

71.    Avassa be a legjobb barátait

Válasszon ki néhány közeli, megbízható barátot, és avassa be őket fogyókúrás terveibe. Nagy segítség, ha azoktól kapunk támogatást, akik a legjobban ismernek és szeretnek minket. 

72.    Sétáltasson kutyát 

Nem is kell, hogy a saját kutyája legyen. Kérdezze meg szomszédját, nem kérne-e egy kis segítséget kutyája rendszeres sétáltatásában. Amennyiben lehetséges, természetesen szerezhet is egy saját kutyát. Nekik is igényük van a napi mozgásra. 

73.    A rosszakat cserélje jóra

Indiana Jones az aranyat egy darab kőre cserélte ki. Ön tegyen épp ellenkezőleg, rossz szokásait cserélje jóra. 

74.    Bővítse az ételek listáját

Rengeteg fogyókúrás program megengedett és nem megengedett ételeket listáz. Bizonyosodjon meg róla, hogy örömmel fogyasztja a megengedett ételeket, és nem csupán két-három ételt fogyaszt hetekig. 

75.    Keressen fel egy táplálkozási szakértőt

Drága mulatság lehet, de elég csupán egyszer meglátogatni egy szakértőt. Konzultáció során teszteket végeznek, és személyre szabott menüt alakítanak ki ön számára. 

76.    Legyen biztonságban

Ismerős lehet a mondás, mi szerint fájdalom nélkül nincs nyereség. Azt tartsa azonban szem előtt, hogy egészsége a legfontosabb, fogyókúráját mindenképp biztonságos körülmények között végezze, ne veszélyeztesse egészségét. 

77.    Tartsa észben, hogy a diétázás a fejlett világ problémája

Könnyű úgy fogyókúrázni, hogy erre lehetősége van. Tartsa észben, hogy ez nem a legnagyobb probléma, amellyel szembesülhet, és legyen hálás, amiért olyan országban él, ahol lehetőség van túlsúlyosnak lenni. 

78.    Ne egyen édességeket

A különféle édes szeletek nem tűnnek túl egészségtelennek, ám legtöbbjük transz-zsírsavakat tartalmazhat, még akkor is, ha ezt a csomagoláson nem tűntetik fel. 

79.    Kövesse a fejlődését

Mindegy, hogyan csinálja, bizonyosodjon meg róla, hogy valamilyen módon feljegyzi haladását. A szubjektivitás nagyon megtévesztő lehet. 

80.    Találjon egy követendő példát

Ha az önt körülvevő emberek mind hasonlóak, lehet, hogy másfelé kell keresnie egy olyan személy után, aki sikeresen lefogyott és testsúlyát meg is tartotta. 

81.    Álljon készen céljai elérésére

Furcsán hangozhat, de ha még mndig egy kövér emebernek tartja önmagát, veszélyezteti céljait és visszatolhatja önt a régi szokásaihoz. Készítse fel elméjét az új, vékonyabb, egészségesebb énje elfogadására. 

82.    Szerezzen be otthoni sporteszközöket

A cél a sportolás fenntartása. Ilyen módon eshet az eső, tűzhet a nap, ön akkor is mozogni fog. 

83.    Kapcsolja össze a fogyókúrát egy másik hosszú távú céllal

Két nagy cél elérése segíti az étel iránti vágyak leküzdésében, emellett pedig kétféle módon motiválja önt. 

84.    Legyen jelen az étkezések során 

Étkezésekkor mindenképp üljön le, és élvezze a ételt. Kapcsolja ki a tévét és koncentráljon az ízekre. 

85.    Szabaduljon meg a mesterségestől

Az ember alkotta kemikáliák ízletesebbé teszik az ételeket, ám általában nem tesznek jót a szervezetnek. Igyekezzen természetes ételeket és ízesítőket fogyasztani. 

86.    Konzultáljon orvosávalv mielőtt elkezdené a programot

Főképp akkor tartsa be ezt a szabályt, ha sok killótól szeretne megszabadulni. 

87.    Nincsen titkos formula

A fogyás titkát nem őrzik lakatra zárva, ne dőljön be tehát az olyan programoknak, amelyek a fogyás senki által nem ismert titkai felfedését rebesgetik. 

88.    Szerezzen be fitnesz kütyüket

A Fitbit például egy igen hasznos műszer. Lépésszámlálóval rendelkezik, amelyet online grafikonná varázsol és követi fejlődését. 

89.    Legyen majom! 

Az emberszabásúakat sosem látja diétázni. Akkor esznek, amikor éhesek, akkor hagyják abba, amikor jól laktak, és tudják, hogyan kell relaxálni. Tanuljon tőlük.

90.    Kerülje a szezonális hangulatingadozásokat

Ha olyan országban él, ahol hónapokig szürkeség van és hideg, mindeképp figyeljen oda, mert ez hangulatát is befolyásolja. Maradjon ezek a hónapok alatt is pozitív, és ne adja meg magát a rossz hangulatnak. 

91.    Kevesebb film

Néha nagyon jó dolog moziba menni, ám ha ez arra ösztökéli, hogy kettőnél több órát töltsön a tévé vagy a vászon előtt, kezében nagy adag üdítővel és popcornnal, akkor igyekezzen ritkábban engedni ennek a programnak.
 
92.    Ne egyen tovább, amint 80%-ra tele érzi magát

Könnyedén biztosíthatja ilyen módon, hogy nem eszi túl magát. Mire a teltség érzetét jelző információ megérkezik, ön már nem eszik. 

93.    Jutalmazza magát nem étellel

Találjon ki olyan jutalmakat, amelyeket szeret birtokolni vagy olyan programokat, amelyeken örömmel vesz részt, és helyezze el őket fogyókúrája útján. Megjutalmazza önmagát a helyes cselekedeteiért, ám mindezt nem étellel teszi.

94.    Készítsen edzés zenei mixet

Készítsen lejátszási listát kedvenc zenéiből, amelyeket edzés közben szokott hallgatni. Csak olyankor hallgassa őket, amikor sportol, ilyen módon különlegessé teheti a testmozgást. 

95.    Járjon szaunába

Megkérdőjelezhető, hogy a fogyást mennyire segítik, ám az biztos, hogy remek érzés. Megnyugtatja lelkét, és az edzés után elfáradt izmait is. 

96.    Nézzen ki olyan jól, amennyire lehetséges

Nem kell kivárnia álomalakját a remek külsőig. A jó közérzet alapja a vonzó külső, amelyet már most is könnyedén elérhet. 

97.    Szerezze be a szükséges alapdarabokat

Szüksége van túrabakancsra a megfelelő túrázáshoz? Esetleg egy lépésszámlálóra edzései követéséhez? Ne késleltesse a testmozgást csupán azért, mert nincs megfelelő felszerelése. 

98.    Colonics

Megtisztíthatja vele bélrendszerét az évek alatt felhalmozódott méreganyagoktól és segítheti működését .

99.    Objektív vélemények

Ha megszokta, hogy a tükörbe nézve egy kövér ember néz vissza önre, lehetséges, hogy akkor is ugyanígy fogja látni magát, amikor fogyókúrája eredményei már láthatóak. Hallgassa meg mások véleményét is és ellensúlyozza az önmaga okozta negatív képet. 

100.    Önmaga miatt dolgozzon

Sokaknak sokféle oka van a fogyásra, ám ez a legritkább esetben az, hogy mindezt önmaga miatt szeretné, pedig annál nincsen jobb indok. 

101.    Kevesebb hús 

A vegetariánus étrend hatására csökken a szívbetegségek és a rák kialakulásának kockázata. Ha nem tud teljesen lemondani a húsról, próbálja meg csak ebédidőben fogyasztani, hiszen ekkor a legerősebbek az emésztőszervek, valamint ilyenkor még elegendő ideje van lefekvésig. 

102.    Elvakulás 

Az első pár hétben, vagy akár egy teljes hónapig ne ellenőrizze, hogyan halad. Kerülje a tükröket, mérlegeket, és azt se figyelje, hogyan állnak a ruhái. Adjon magának időt a drámaibb eredmény érdekében.

103.    Nem arról szól, hogy nagy dolgot kell elérnie

Kis lépéseket kell csak tennie, mindig csak akkorát, amit még aznap el is ér, majd ez minden nap meg kell tennie. Ezeknek a kis lépéseknek lesz hatalmas eredménye.

104.    Higyjen fitnesz céljaiban

Új szokásait tekintse szentnek, és ne hagyja, hogy bármi útjába álljon. Ugyanúgy tegye életében a legfontosabbá, mint szeretteit, hitét, és bármi egyebet, amit fontosnak tart. 

105.    Figyelje a többi pozitív változást is 

Amint a megfelelő sínre került étkezésével és testedzésével kapcsolatban, kezdjen el más pozitívumokat is keresni. Így még jobban motiválhatja önmagát, és megláthatja, mennyire erősek tettei.

106.    Jógázzon

A jóga pozitív hatásairól rengeteget olvashat, ráadásul nem csak testének, de lelkének is jót tesz vele. 

107.    Találjon valamit, amire várhat

Tervezzen utazást, vagy egyéb eseményt a jövőben, amelyet örömmel vár. Segíti a pozitív gondolkodást és a motiváció fenntartását, különösen a hosszú téli hónapok alatt. 

108.    Emésztés

Ha olyankor eszik, amikor nem éhes, az előzőleg elfogyasztott ételt még mindig emészti szervezete. Ilyenkor az újonnan érkező étellel kezd el foglalkozni, az előző adagot pedig félig emésztetlenül hagyja, amely nem jó a fogyókúra szempontjából sem. 

109.    Kerülje a tablettákat és csodaszereket

A választ nem egy üvegben fogja megtalálni, hiszen ha ilyen egyszerű lenne a megoldás, mindenki ezt választaná. Nézzen rendesen utána, milyen módszer megfelelő az ön számára.

110.    Rendszerezés

Ha az élete egy nagy káosz, az nem épp összeegyeztethető egy fogyókúrás programmal, és csak akadályozni fogja önt. Tegye rendbe életét mielőtt belefogna, ám ne essen abba a hibába, hogy ezt a kezdet késleltetésére használja.

111.    Vesse papírra

Írja le fogyókúrás céljait, és az oda vezető stratégiai lépéseket is. Naponta olvassa el. Könnyű elfelejteni vagy megváltoztatni azt, ami nincs leírva. 

112.    Mi a helyzet a kalóriákkal?

Ha a kalóriák számlálása a múltban sem működött, próbáljon ki valami mást. A kalóriáknak nem kell az ellenségeinek lenniük, csak ha annak tekinti őket.
 
113.    Ne pakolja tele a lakását

Ha megvettünk egy ételt, azt általában meg is esszük. A bevásárlóközpontok nagyon jól megszerkesztett csapdák, tehát figyeljen oda, hogy csak azt vegye meg, amire ténylegesen szüksége van.

114.    Hozza magát egyensúlyba

Az Egoscue egészséges mozgás csomag rengeteg olyan technikát tartalmaz, amely jó közérzetet biztosít, tehát több testmozgásra vágyik majd.

115.    Folytassa eddigi életét

A fogyókúra sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt sokan beharangozzák, nem kell a teljes addigi életét feladnia miatta. Lássa a perspektívát.

116.    Változtassa szórakozássá

Ki mondta, hogy a diétázásnak és a fogyókúrának rettenetesnek kell lennie? Tekintse szórakozásnak és érezze jól magát. 

117.    Tegyen több lépést

Nem kell ragaszkodnia a tízezer lépéshez, egyszerűen csak sétáljon többet a korábbinál. Egy lépésszámlálóval könnyedén követheti fejlődését.

118.    Kombinálja a diétát erőnléti edzéssel és kardioval

Ez a szinergikus trió minden alkalommal működik. A jó étel több energiát ad, amely több testmozgáshoz vezet, ami során erősebbek lesznek izmai és szíve.

119.    Személyi edző

Ha nem szeretne rá rengeteg pénzt elkölteni, csupán pár alkalom elegendő, mire megtudja, mit kell tennie, majd egyedül is folytathatja. 

120.    Ezdőtárs

Szerezzen egy edzőtársat, amennyiben ez működik önnél. Sokakat ösztönöz, míg mások pont együtt nem végeznek testmozgást. 

121.    Tudjon a futóhomokról

Seth Godin könyvében arró mesél, hogy könnyedén futóhomokon érezheti magát, amikor a kezdeti lelkesedése alábbhagyott, de a cél még messze van. Ilyenkor a legkönnyebb feladni, küzdje át magát ezen a szakaszon.

122.    Álljon ellen a kísértésekek

A kísértés sok formát ölthet, viseljen tehát erős védőpáncélt ellene. Tervezzen előre, így sosem jut el a pánikolva éhező állapotba, amikor bármit megenne.

123.    Kezdje elérhető céllal

Ha a célja 50 kiló leadása, lehetséges, hogy nem fogja elhinni, hogy meg tudja tenni. Kisebb célokat próbáljon elérni, kezdje 15 kiló leadással. 

124.    Igyon elég vizet

Személyenként változik, ez mennyit jelent, vizeletén tudja mérni, megfelelő mennyiséget iszik-e. Ha vizelete teljesen átlátszó, vagy csak enyhén színezett, megtalálta a megfelelő mennyiséget. 
 
125.    Edze elméjét

Rengeteg elme fejlesztő program kapható, amelyek segítik a fókuszálásban és a tisztább gondolkodásban. A fogyókúra nagyrészt agyban dől el, tehát ne hagyja figyelmen kívül edzését.
 
126.    Kis változások, nagy eredmény

Ha a múltban sem nyújtottak eredményt a radikális változások, most sem fognak. Inkább válassza a lassú, ám módszeres hozzáállást és a hosszú távú sikerre törekedjen.

127.    Ne izgulja túl a kis dolgokat

Néhány fogyókúrázónak egy szem édesség elfogyasztása az egsz rendszer összeomlását jelenti. Ne hagyja, hogy egy apró hiba elrontsa az egészet. A valós problémát a sok kis hiba hosszú időn át történő felhalmozódása okozza. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!