Egészséges fogyás! De hogyan?!

1.    Felejtse el a múltat és a jelent

Rengeteget veszít vele, ha belegondol a múltbeli fogyókúrás kudarcokba. Emiatt gyakran halasztja az újabb fogyókúra kezdetét, vagy sokkal több hangsúlyt helyez arra amit a jövőben tennie kell majd, mint szükséges lenne. Fókuszáljon a jelenre és vágjon bele. 

2.    Ne szépítse a jelenlegi állapotot

Barátkozzon meg a gondolattal, mennyire elengedte magát, és ígérje meg önmagának, hogy sosem fog újra erre az állapotra jutni. Rendben van, ha rosszul érzi magát a külseje miatt, ám az erre fordított energiát igyekezzen pozitív változásokká alakítani. 

3.    Ne egyen túl sokat

Nem tűnik túl bonyolultnak, pedig az a legnehezebben leküzdhető szokás és a lehető legrosszabb amit testével tehet. 

4.    Próbáljon ki egy fogyókúrás kihívást

A legtöbb kihívás 90 napos, de kis kereséssel 30 vagy 60 naposat is találni. A kihívások lényege, hogy rövid időre kell megerőltetnie magát, amelyet könnyebb elkezdeni, mint egy végeláthatatlannak tűnő diétát. Arra figyeljen oda, hogy mindenképpen legyen terve a kihívás vége utáni időszakra is. 

5.    Ne egy területre koncentráljon 

A területenkénti kezelés ritkán hatékony, és nagyon demotiváló tud lenni. Inkább az egész testet célozza, és idővel a problémásabb területeken is látni fogja a változást.

6.    Ne hagyja, hogy a nagy cégek lehúzzák

A globálisan elterjedt cégek „ételei” nem szerencsés váasztások. Rengeteg adalékanyagot és kemikáliát tartalmaznak, amelyek arra ösztökélik a szervezetet, hogy még többre vágyjanak az adott ételből. Szüneteltesse az előre csomagolt termékeket. 

7.    Szánjon időt önmagára

Ha mindig csak másokkal törődik, nem lesz ideje a saját egészségügyi és fogyókúrás céljaira fókuszálni. Figyeljen oda tehát, hogy rendszeresen szánjon időt csak önmagára. 

8.    Nincsen egyetlen jó megoldás a fogyásra

Ne essen abba a hitbe, hogy csak egy jó fogyókúrás módszer létezik és csak azzal képes elérni vágyait. Rengeteg különböző út vezet ugyanoda, csupán meg kell találnia az önnek megfelelőt. 

9.    Használja ki a képességeit

Larry Winget szerint az emberi faj az egyetlen az univerzumban, amelyik nem használja ki teljesen az adottságait. Lehetősége van fitt és egészséges életre, érje tehát el. 

10.    Vonja össze a különböző élettereit

Ha úgy találja, otthon egy angyal, de a munkahelyen maga az ördög (vagy épp fordítva), amikor a egészségtelen ételek fogyasztására kerül sor, próbálja meg összevonni személyiségeit és ne dolgozzon önmaga ellen. 

11.    Fogyasszon több szuperételt

Egészséges ételekkel gazdagítaná étrendjét? Itt találja a listát, amely sokat segíthet: http://bembu.com/66-super-foods

12.    Nem veszíthet vele

Sok fogyókúrázó azt gondolja, tökéletesen és csak tökéletesen végezheti a diétát. Ám a próbálkozás és belebukás még mindig sokkal jobb, mint ha meg sem próbálja. Minden egyes helyes irányba tett lépés sokat segít, és sokkal jobb mint egy rossz irányba tett lépés.

13.    Minél több szeretet

A diétázás öngyűlölővé és morcossá változtathat bárkit aki hagyja, ám ne essen ebbe a hibába, hiszen szörnyen rosszat tesz vele jólétének. Szeresse önmagát és legyen hálás azért amit már elért, így próbálkozásai is sokkal sikeresebben lesznek. 

14.    Kerülje a mérgező embereket

Nagy valószínűséggel vannak életében olyan személyek, akik elrontják jó hangulatát, főképp olyankor jellemző ez, amikor épp jó irányba kezd változni élete. A legjobb, ha megpróbálja kerülni ezeket az embereket és átértékeli a kapcsolatát velük. 

15.    Keressen egy lépésről lépésre programot

Amennyiben csak most ismerné meg a fitnesz világát, vagy túl elfoglalt egy saját terv kidolgozásához, keressen egy programot amely ismerteti a főbb összetevőket és alakítsa saját életvitelére. 

16.    Próbálja ki a kettlebell-t 

Elsőre kicsit meghökkentő eszköz, de használata nagyon hatékony, hiszen az aerobic rutint és az erősítő edzéseket kombinálja. Kezdetben íratkozzon fel órákra, amíg megtanulja a helyes mozdulatokat, majd később önmagától is edzhet, amikor csak szeretne. 

17.    Hekkelje meg életét

Napjainkban bármilyen problémára azonnali megoldást nyújt az internet. Bármilyen fogyókúrával kapcsolatos problémára biztosan gyorsan választ talál egy kis kereséssel. 

18.    Ne változtassa állandóan a formulát

Az igazi fitnesz guruk kitartanak elhatározásaik és a hatékony mozgásformák mellett. Kövesse példáikat és ne saját ötleteit és módszereit kombinálja, ne változtassa a módszert, tartson ki amellett, amely az ön számára hatékony. 

19.    Feküdjön le időben

Az egész napja függ attól, hogyan aludt előző éjszaka. Ha sokáig marad fent, nagy eséllyel rossz hanglattal, ingerlékenyen kezdni majd másnapját. Szerveinek és egész belső rendszerének szüksége van a pihenésre a megfelelő működéshez.

20.    Keljen korán

Ha időben lefekszik, képes lesz korán felkelni, úgy, hogy a napi nyolc óra alvást biztosította önmagának. Emellett szervezetének a megfelelő időpontban biztosítja a méreganyagok eltávolításának lehetőségét. 

21.    Kövesse kedvenc szakácsát

Minél többet főz önmagának, annál jobb. Befolyássa van az ételbe kerülő anyagokra, és jobban is fogja értékelni az elfogyasztott menüt, hiszen ön készítette.
 
22.    Hosszútávú célok

Mindannyian már tegnapra le akartunk fogyni, ám mivel a kilókat felszedni is időbe telik, ezért leadni is idő szükséges. Legyen türelmes és koncentráljon a hosszú távú célokra. 

23.    Változtassa meg a csokifogyasztását

Csak azért mert diétázik, nem kell lemondania a csokoládéról. Csupán figyeljen oda, hogy étcsokoládét egyen, és azt is kis mennyiségben.

24.    Kapcsolja ki a TV-t 

Nem csak azért hasznos, mert így megakadályozza, hogy a kanapén fekve töltsön órákat, hanem az étteremreklámokat is kikerüli ilyen módon, tehát kisebb lesz a kísértés. 

25.    Meditáció és vizualitás

Ahelyett, hogy éhségére koncenrtálna, vagy azon gondolkodna, mit kellett feladnia, gondoljon arra, hogyan fog kinézni ha elérte célját. 

26.    Menjen terapeutikus masszázsra

Ne csak a kalóriákról szóljon az élete, arra is figyeljen oda, hogy emellett jól érezze magát. Próbálja ki a masszázst, egy képzett és tapasztalt masszőr sokat segíthet boldogságában.

27.    Kerülje a buborékokat

A szénsavas italok kerülése nagyban segíti álomsúlya elérését. A szénsavas italok dehidratálják a szervezetet, néhányuk koffeint tartalmaz, nagyrészük pedig magas cukortartalmú kukoricaszirupot, amely azonnal keresztbe tesz erőfeszítései eredményének.
 
28.    Dolgoztassa meg a tartóizmokat

Ez nem azt jelenti, hogy végtelen mennyiségű felülést és egyéb a hasizmokat dolgoztató mozgásformát kell végeznie. Rengeteg módon megdolgoztathahtja izmait, amelyek a nap folyamán majdnem az összes mozdulatban segítik, és csökkentik a hátra nehezedő nyomást. 

29.    Ne a legújabb őrületeket kövesse

Amint hátra lép egy lépést és megfigyeli a trendeket, felfedezi, mennyire bugyuták valójában. Válasszon egy már bevált programot, és tartson ki mellette. 

30.    Egész szervezete egészségére figyeljen oda

Igen, a célja valóban az, hogy lefogyjon, ám ha mélyebbre tekint, rájön, hogy motivációját abból kapja, hogy jobban érzi magát. Koncentráljon tehát a fizikai és a szellemi jólétre is. 
 
31.    Vigyázz, kész, tűz!

Ne várja a tökéletes stratégiát, kezdjen el valamit. Érdekes módon amint sikerül elkezdenie a fogyókúrázást, a válaszok maguktól értetődőek lesznek.

32.    Béküljön ki szüleivel

Bill Ferguson a Gyógyítsa meg az életét megnehezítő fájdalmakat című könyvében írja, hogy sokaknál a probléma gyökere egy rosszul működő kapcsolat a szülőkkel. Például ha érzelmi kötődést érez az ételek iránt, azt könnyedén hasonló probléma okozhatja. 

33.    Válasszon egy gurut

A probléma abban rejlik, hogy rengeteg guru van a világon. Sokan ugyanazt mondják, míg mások pedig azt, hogy mindenki rosszul gondolja. Ez késleltetheti a céljai felé veztő út elkezdését. Válasszon tehát olyan vezetőt, aki nagyrészt azt vallja, amivel egyetért, és kövesse utasításait, legalábbis addig, amíg el nem éri céljait. 

34.    Fogyasszon organikus termékeket

Sok kutatás azt próbálja bizonyítani, hogy az organikus termékeket azért érdemes megvenni, mert több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Azt azonban nem írják meg, hogy emellett nem tartalmaz rovarirtó szereket, kemikáliákat, és mesterséges adalékanyagokat. 

35.    Keressen több pénzt

Furcsának tűnhet, hogy a pénz és a fogyókúra kapcsolódnak egymáshoz, ám sokan azt tapasztalják, hogy új ruhákat kell venniük, jobb ételeket fogyasztanak, és aktívabb életet folytatnak, amelyekhez mind pénzre van szükség. 

36.    Úszás

Ez a mozgásforma az egész testet megdolgoztatja, javítja a vérkeringést, kalóriákat éget, és hangulatát is javítja, csak figyeljen oda a helyes mozdulatokra. 

37.    Új nadrág

Vásároljon egy akkora méretű nadrágot, amelybe célja elérésével szeretne beleférni. Motivációként alkalmazza, ne csüggedjen el, hogy még nem fér bele. 

38.    A mérések megváltoztatása

Ne a testsúlyvesztés legyen célja, hiszen ekkor izomtömeget is veszít, amely nagyon káros. Ehelyett a testzsír százalékát (BFP) és a testtömeg indexét (BMI) mérje, mindkettőből keresse meg az egészséges szakaszokat, és annak elérésére törekedjen. 
 
39.    Tanuljon meg kikapcsolni

A fogyókúrázók közös tulajdonsága, hogy azt gondolják, valamit mindig tenniük kell, hiszen a lusta életmód tette őket kövérré. Ám meg kell tanulnia relaxálni és testét-lelkét pihenni hagyni, főképp ilyenkor, amikor annyi változáson megy keresztül. 

40.    Könnyű reggeli

Emsztőnedvei csupán ébredeznek, ne egyen tehát túl sokat, épp csak annyit, hogy elindítsa szervezete aktív működését. 

41.    Kiadós ebéd 

Emésztőnedvei ekkor a legerősebbek, ilyenkor fogyassza tehát a nap legnagyobb étkezését. 

42.    Könnyű vacsora

Szervezete kezd lassulni, amely emésztő erejére is kihat. Próbálja meg kerülni a nehéz ételeket, és azt se feledje, hogy a húsokat hosszabb idő megemészteni, tehát a nap második felében szerencsésebb kerülni fogyasztásukat. 

43.    Tengeri só asztali só helyett

A rengeteg negatívum amit az ipari gyártású asztali sóra mondanak, nem igaz a tengeri sóra. Sőt, a tengeri só segíti az elfogyasztott víz megfelelő felszívódását és felhasználását. 

44.    Fejezze be a dohányzást

Tipikus jelenség a dohányzás abbahagyását követő hízás, tehát ha túlsúlyos, és emellett dohányzik is, előbb tegye le a cigarettát, és utána koncentráljon a felesleges kilókra. 

45.    Szexeljen többet

A kalóriaégetés és a szórakozás egyik hatékony módja.

46.    Fogyasszon kevesebb alkoholt

Az alkohol nem csak rengeteg kalóriát tartalmaz, de a májat is méreganyagokkal tölti fel. A májnak pedig hatalmas szerepe van a bélrendszer, szív, és egyéb létfontosságú szerv megfelelő működésének biztosításában.

47.    Döntse el, szeretne-e szabadnapot

Rengeteg modern edzésprogram tartalmaz egy szabadnapot, amely során megengedett, hogy azt egye, amit csak szeretne, és edzenie sem kell. A szabadnap után pedig térjen vissza a programhoz. Döntse el, hogy ez működne-e önnél, illetve, hogy nem lenne-e túl nehéz visszatérni a programhoz a pihenés után. 

48.    Nyerjen csatákat

Ha hosszú ideje elveszti a diétákkal folytatott küzdelmeket, tűzzön ki más célokat, amelyekben majdnem biztos, hogy eléri őket. Ilyen módon visszanyeri a képességeivel kapcsolatos önbizalmát, és arra ösztökéli, nagyobb célokat kergessen. 

49.    Változtassa meg stílusát

Az új test mellé új frizurát és új ruhákat választhat. Válzostassa meg egész testét és tisztelegjen az új énje előtt. 

50.    Tegyen többet

Napoleon Hill szerint a nyertesek kicsit mindig csak egy picit többet tesznek, mint a tömeg többi része, és épp ezért érnek el célokat, amelyeket sokan nem. 

51.    Egyszerűsítse a folyamatot

Alkalmazza a 80-20 szabályt fogyókúrája során. Találja meg azt a 20% tevékenységet, amely sikerei 80%-át okozza, és ezután végezze több időben. Emellett a hatástalan folyamatokat kevesebbszer gyakorolja, vagy teljesen felejtse el. 

52.    Öt dolog, amire még nem képes

Nem csak azt mutatja meg, milyen messze szeretne jutni, hanem azt is lemérheti vele, milyen messze jutott. Még nem tud felmenni három emeleten anélkül, hogy levegőért kapkodna? Ne búsuljon, egy nap képes lesz rá, és még sokkal többre is. 

53.    Ismerje meg környezetét

Térképezze fel a lakóhelye vagy munkahelye környékén található sportolási lehetőségeket. Így sokat segít önmagának fogyókúrája során.
 
54.    Nézzen utána tudása eredetének

Nehéz olyanok tanácsát megfogadni, akik nem olyan adottságokkal rendelkeznek, mint ön. Bizonyosodjon meg róla, hogy akiket követ, az írásaik alapján tőlük várható formában vannak, tehát jogosan adnak egészségügyi és fitnesz tanácsokat.
 
55.    Repüljön, mint Pán Péter

Amikor Pán Péter repülni tanult, egy boldog pillanatra kellett koncentrálnia, és ez segítette tanulását. Alkalmazza ön is ezt a módszert. Koncentráljon boldog gondolatokra, és fogyókúrája sokkal könnyedébb és sikeresebb lesz. 

56.    Ne terítse le a túl sok információ

Rengeteg jó, és ugyanennyi rossz információ kering körülöttünk, amelyek közül nehéz lehet megtalálni, melyik a helyes és melyik a helytelen. Emellett elveszhet az információ gyűjtő szakaszban, és ily módon hátráltatja a jobb alak felé vezető útját. Ezért csupán annyi információt szerezzen, amely elegendő a kezdethez, és apránként, menet közben gyűjtsön tovább adatokat. 

57.    Kérdőjelezze meg, miért él egészségtelenül

Érdekes azt felfedezni, honnan származnak a rossz szokások. Pontosan mikor kezdte azokat a folyamatokat, amelyeket most annyira szeretne megfékezni? Mi adta rá az ötletet, hogy ez így rendben van? A válaszok sok mindent megmagyarázhatnak, ám figyeljen oda és ne vesszen el az ön-analízisben. 

58.    Meséljen az újról

Kezdje azt mesélni, milyennek szeretné a dolgokat, ahelyett, hogy milyenek most. Ha a régi történet tunya, túlsúlyos alakként ábrázolta önt, kezdje el máshogy mesélni. Először fókuszáljon a válzotásra, később pedig az elért célokra, egészségre, és boldogságra. 

59.    Olvasson önsegítő könyveket

A pozitív gondolatok és hozzáállás fenntartása nagyon nehéz lehet a fogyókúra kezdetén, a könyvek azonban helyes irányba terelik gondolatait és átsegítik a nehéz időszakokon.

60.    Ne terhelje túl a testét

Ha csak nem rengeteg evő verseny okozta elhízását, ne folyamodjon extrém módszerekhez a fogyás során sem. 

61.    Látogasson meg egy holisztikus doktort

Vérkép vizsgálattal teljesen az ön szervezetének megfelelő és szükséges, mindezek felett pedig természetes étrend kiegészítőket tudnak ajánlani önnek. 

62.    Álljon készen a változásra

A változás megterhelő lehet, és szervezete lehet, hogy küzdeni fog ön ellen, legyen tehát biztos abban, hogy készen áll a harcra és kitart céljai mellett. 

63.    Próbáljon ki sok mindent

Ha ez az első alkalom, hogy fogyni próbál, lehetséges, hogy több utat is be kell járnia, és többféle módszert is ki kell próbálnia, mire megtalálja az ön számára megfelelőt. Ne féljen attól, hogy több mindent kipróbál, az eredményeket pedig úgy tekintse, mintha kísérletet végezne. 

64.    Tartson garázsvásárt

Takarítsa ki a felhalmozódó, szükségtelen tárgyait, nem csak helyet szabadít fel, de talán eladásukkal össze tud szedni annyi pénzt, amiből be tud szerezni néhány testedző gépet. 

65.    Legyen pontos azzal kapcsolatban, milyen testet szeretne

Ha csak olyan nagyvonalú ötletei vannak, mint a „karcsúsodás”, nem fog hosszú ideig motivált maradni. Pontosan határozza meg, mit szeretne elérni, és ebből ne engedjen.

66.    Ne próbálkozzon olyan erősen

Néha minél inkább igyekszik, annál jobban visszatartja valami. Próbálja meg kicsit visszafogni magát, és sodródjon az árral, ahelyett, hogy szemben úszna vele. 

67.    Ragaszkodjon az étkezések időpontjához

Ha furcsa időpontokban étkezik, vagy rendszeresen változtatja étkezései időpontját, teste megzavarodik. Ragaszkodjon a bevált étkezési időpontokhoz, ily módon emésztése tudni fogja, mikor mit kell tennie. 

68.    Alkossa meg a saját edzésprogramját

Ha egyik edzéből ezt, míg másikból azt kedveli, kombinálja őket, és az előre adott programok helyett alkosson saját edzéstervet. Ilyen módon egyszerűbben is fogja betartani és követni a programot. 

69.    Ne túlozza el a jövő pozitívumait

Sokszor eltúlozzuk, mennyire csodás lesz az élet, ha elérjük céljainkat. Ám ha elvárásait nagyon magasra teszi, lehetséges, hogy a kemény munka gyümölcs mégsem lesz olyan csodás és kielégítő, mint ahogyan tervezte. Elegendő, ha annyit észben tart, hogy élete sok szempontból fog jelentősen javulni. 

70.    Szerezzen tudattalan kompetenciát 

Ez akkor történik, ha nem is tudja, mit csinál, csupán automatikusan cselekszik. Eleinte figyelmeztetnie kell magát, hogy étkezzen egészségesen és végezzen testmozgást, ám ha elegendő ideig bírja, szervezetének nem kell már figyelmeztetés.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!