A tradicionális kínai orvoslás szerint a tavasz a megújulás és regeneráció időszaka, a fák lombjai kizöldülnek, a növények virágba borulnak, a levegő pedig megtelik a madarak csodálatos énekével. Ezt az átmeneti időszakot mi is felhasználhatjuk arra, hogy megtisztítjuk emésztőrendszerünket, létfontosságú szerveinket a felgyülemlett káros anyagoktól. 

Íme, a 7 legjobb tavaszi növény a testi-lelki megtisztuláshoz, méregtelenítéshez

1, Édesburgonya

Az édesburgonya a vitaminok és ásványi anyagok rendkívül bőséges tárházát nyújtja számunkra. Az édesburgonya rostokban igen gazdag, emellett erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, gyulladáscsökkentő hatású. A béta-karotin egyik legjobb forrása az édesburgonya.

2, Articsóka

Az articsóka szilimarint tartalmaz, mely kiválóan tonizálja a májat, a benne lévő cinarin pedig segíti méregtelenítő munkáját, egészséges működését. 

3, Fokhagyma

A fokhagyma jótékony tulajdonságait szinte felsorolni sem lehet. A tradicionális kínai medicinában májerősítő tulajdonságai miatt is igen népszerű, avokádóval, olíva olajjal, citrommal fogyasztva kiváló táplálék az emberi szervezet számára. 

4, Cseresznye

Az ősi kínai orvoslás a cseresznyét szintén kiváló, májerősítő ételként tartja számon.

5, Spárga

A spárga B-vitaminokban, folsavban, káliumban, rutinban, szelénben és K-vitaminban igen gazdag. Szabályozza a vérnyomást és erősíti a veseműködést. 

6, Póréhagyma

A póréhagyma szulfidokban gazdag, melyek védelmet nyújtanak a magas vérnyomással, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Ezek a vegyületek gátolják bizonyos rákos daganatok kialakulásét is. A póréhagyma a szem egészségét is elősegíti, luteinben, zeaxanthinban, K-vitaminban és ásványi anyagokban bővelkedik. 

7, Lóbab vagy fava bab

Rostokban gazdag, kalóriatartalma alacsony, így a legtöbb diétába jól beépíthető. Elősegíti a szív- és érrendszer egészségét, valamint az ideális vércukorszint fenntartását.  

Sokan azon a téves állásponton vannak, hogy a betegségek megelőzése az orvostudomány feladata. Ezzel szemben  határozottan ki kell jelenteni, hogy a betegségek megelőzése döntő részben az egyén feladata, ha úgy tetszik házi feladata. Az nem megy, hogy valaki dohányzik, sok édeset és zsírosat eszik , nem mozog rendszeresen, alkoholizál,  jobb esetben csak élénkítő szereket szed, rendszertelenül alszik, egy szóval semmit sem tesz a primer prevenció (a betegségek elsődleges megelőzése) érdekében, ill. ezt a feladatot helyette úgy gondolja, hogy orvostudománynak kell megtennie. Sokan hivatkoznak arra, hogy az ókori Kínában az orvos csak addig kapott honoráriumot, amíg a paciense egészséges volt. Kár, hogy a másik felét nem említik, pedig volt ennek a mondatnak folytatása is. Akkor, amennyiben a beteg az orvosa által előírtakat maradéktalanul be is tartotta! Vagyis az elsődleges megelőzés egyéni felelőssége alól ott sem lehetett kibújni, már több ezer évvel ezelőtt sem!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!