A csípős paprika az elmúlt években az sokak figyelmének középpontjába került egészségmegőrző és fogyást elősegítő tulajdonságai miatt. A benne lévő természetes vegyület, a kapszaicin többféleképpen is képes felgyorsítani a súlyvesztés folyamatát, az egészség veszélyeztetése nélkül. Nézzük, milyen előnyös hatásai vannak.
Elősegíti az anyagcserét. A kapszaicin serkenti a szervezet energia felszabadítását, különösen edzés előtt fogyasztva. A gyorsabb lipid anyagcserének köszönhetően nyugalmi állapotban is több kalóriát éget el vele a szervezet.
Hatékonyan nyomja el az étvágyat. Ez a vegyület radikálisan befolyásolja a pajzsmirigy hormon termelését, ami az étvágyat befolyásoló adrenalin és dopamin szabályozásáért felelős. Minden étkezéshez hozzáadva a csípős paprika felére csökkenti az étvágyat, ami elegendő az egészséges táplálkozáshoz és megakadályozza a túlevést.
Fokozza az energiát és éberséget. Állatkísérletek során megfigyelték, hogy a termogén hatásának köszönhetően megnöveli a tesztalanyok energia szintjét.
Elősegíti az emésztést. Az erős paprikát évszázadok óta használják emésztési zavarok és gyomor-bél betegségek kezelésére. Az emésztőenzimek termelésének ösztönzésével lehetővé teszi a tápanyagok hatékonyabb felszívódását.
Szabályozza a szénhidrát feldolgozását. Egy kutatás kimutatta, hogy a kapszaicin képes irányítani a szénhidrát lebontását a hatékonyabb kalória felhasználás és energiatermelés érdekében. További vizsgálatok azt a kérdést kívánják megválaszolni, hogy a kapszaicin vajon hatásos-e az elhízás kezelésében.
Fokozza a zsír oxidációját. Tanulmányok bizonyítják, hogy elegendő mennyiségű kapszaicin képes megállítani a zsír felhalmozódását a májban, mivel felgyorsítja a lipidek lebontását és energiává alakítását.
Növeli az állóképességet. Klinikai eredmények szerint a kapszaicinben gazdag ételek segítenek hosszabb ideig edzeni és felgyorsítják a megerőltető fizikai aktivitás kipihenését. Ezt a szervezet oxigénbevitelének akár 7,5 százalékos növelésével teszi lehetővé, ami erősebbé teszi a tüdőt és megnöveli a vér oxigén szintjét.
Védi a sejteket. A csípős paprika jelentős mennyiségű fitokemikáliát tartalmaz karotinoidok és flavonoidok formájában. Ez a két antioxidáns csoport képes felvenni a harcot a szabad gyökök ellen, ami a rák kialakulásának egyik fő oka.
Vitaminforrás. A csípős paprika gazdag A- és C-vitaminforrás, így segít a betegségek elleni harcban és az immunrendszer megerősítésében. Ezek a vitaminok továbbá nagyon hatásos antioxidánsok, melyek az öregedés folyamatát is képesek lelassítani.
Segít leküzdeni a torkosságot. A csípős ízek kevésbé élvezetessé teszik az evést, mivel zsibbasztják a nyelvet. Már enyhén csípős ételek fogyasztásakor is megfigyelhető, hogy kevesebb fogy belőle, mint ha nem kevernénk az ételünkbe.