Az indiai és a dél-kelet ázsiai konyha elképzelhetetlen nélküle. A karibi szigetvilágban is nélkülözhetetlen. A szó eredetileg a tamil kari szóból származik és az angolok nevezték el currynek.

Ez a csodálatos keverék már bizonyítottan több mint négyezer éves múltra tekint vissza. Az Indus-völgyi civilizáció már használta együtt főzéskor a curry három legfontosabb összetevőjét a gyömbért, a fokhagymát és a kurkumát. Ez volt az „ős curry”. A legújabb régészeti ásatások kiegészítve paleobotanikai elemzésekkel arra jutottak, hogy az ős curryt már 4500 évvel ezelőtt is használták pl. Mohenjo Daro-ban és Harappában.

Ez az Indus-völgyi civilizáció nagyobb volt, mint az ókori Egyiptom, városai rendezettek voltak (ivóvíz és csatornarendszerük volt!), írással rendelkeztek, melyet máig nem sikerült megfejteni. A cserép összetörhet, de elpusztíthatatlan. A cserépedények falának mikro-elemzése mutatta kis, hogy már ilyen rég óta ismerték és használták ennek a három fűszernek a kombinációját. 

A tehén már akkor is szent állat volt, de csirke húshoz bőségesen hozzákeverték a karit. Kezdetben kölessel is fogyasztották, majd a múló évezredek során a köles vezető szerepét a rizs vette át (a búza és az árpa mellett). E három fűszer keveréke nem csak csodálatos ízével tűnik ki, hanem abban is, hogy jótékony hatásaik is összeadódnak. Az emésztést elősegítik, erős antibakteriális hatással rendelkeznek, jól bevált féregűzők, sőt, mindegyiknek külön-külön is rákbetegségeket megelőző hatást is tulajdonítanak. Az érfalakat tisztítják, a koleszterinszintet csökkentik. 

Ma már portugál hatásra chilit is kevernek hozzá, így még ízletesebb lett. Az utóbbi kétszáz évben ez még kiegészült a korianderrel, borssal, köménnyel és a lista ezzel még koránt sem teljes. De ennek a csodálatos keveréknek a története mégis 4500 éve kezdődött, amikor egy ős szakács a gyömbért, a fokhagymát és a kurkumát összekeverte és megalkotta a világ legfinomabb fűszerkeverékének az alapját. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!