A csonthéjasok csökkentik a krónikus betegségek kockázatát és segítik a fogyást. A diófélék fogyasztásáról évtizedeken át beszéltek le minket az egészségügyi szakemberek és a média, a magas kalória és zsírtartalmuk miatt. Az utóbbi években azonban változott a helyzet. Az egészséges zsírok ugyanis természetes állapotukban segítségünkre lehetnek a szívbetegség, rák és degeneratív állapotok megelőzésében, ahogy ezt átfogó kutatások is bizonyítják.

A Journal of the American College of Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány szerint a csonthéjasok (mandula, brazil dió, kesudió, mogyoró, makadámdió, pekándió, fenyőmag, pisztácia és dió) fogyasztása magasabb HDL koleszterin (jó koleszterin) és alacsonyabb C-reaktív protein szintet eredményezhet. Ez utóbbi jelzi a gyulladást a szervezetben és vezethet különböző krónikus betegségekhez, beleértve a szívbetegséget. 

Dr. Carl O’Neil, a tanulmány vezetője szerint az egyik legérdekesebb eredmény, hogy a csonthéjasok fogyasztóinak alacsonyabb volt a testsúlya, testtömeg-indexe (BMI) és derékbősége.  A kutatók megállapították, hogy a csonthéjasokat rendszeresen fogyasztók testsúlya átlagosan két kilóval, derékbőségük két centivel kisebb azokénál, akiknek a csonthéjasok nem tartoznak az étrendjükbe.

A tanulmányt 13.292 férfi és nő bevonásával végezték. Csonthéjas fogyasztóknak azokat minősítették, akik legalább 10 grammot ettek napi rendszerességgel. 

A csonthéjasok fogyasztásával a metabolikus szindróma előfordulásának legalább 5 százalékos csökkenése hozható összefüggésbe. Ez a tényező csoport közismerten növeli a koszorúér-betegség, stroke és 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A kutatók hozzáfűzték, hogy a csonthéjasokat fogyasztó csoport esetén ritkábban fordult elő hasi elhízás, magas vérnyomás, magas éhgyomri vércukorszint és alacsony jó koleszterin szint. 

A csonthéjasok többnyire egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmaznak, melyek elősegítik a szív egészségét és kritikus fontosságúak az agy optimális működéséhez. A szakembereknek ösztönözniük kellene mindenkit a csonthéjasok étrendbe történő beépítésére.  Már napi 10 gramm nyers, sózatlan dióféle fogyasztásával csökkenthetjük a szívbetegségek kockázatát és növelhetjük fogyókúránk sikerességét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!